Sms’jes verbeteren behandeling van te dikke kinderen

Kinderen die een behandeling volgen om van hun overgewicht af te komen, hebben baat bij Sms-berichten op hun mobieltjes. Kinderen die motiverende sms’jes krijgen, stoppen minder vaak voortijdig met hun behandeling. Het aantal afhakers daalt door de sms’jes zelfs met ruim de helft. Dat blijkt uit onderzoek waarop Judith de Niet van het Erasmus MC morgen promoveert. Behandelingen tegen overgewicht en obesitas mislukken vaak doordat families te snel opgeven.

Bij het aanpakken van overgewicht is het belangrijk dat kinderen hun behandeling volhouden. ‘En er is tijd voor nodig om de leefstijl, de hoeveelheid lichaamsbeweging en het voedingspatroon blijvend te veranderen’, zegt De Niet, onderzoeker op de afdeling Medische Psychologie en Psychotherapie van het Erasmus MC. Zo’n 15 procent van de Nederlandse kinderen is te zwaar en loopt daardoor gezondheidsrisico’s.

De Niet heeft gekeken hoe jongeren de behandeling beter kunnen volhouden. ‘Het idee ontstond om berichten op mobieltjes te sturen omdat het grootste deel van de kinderen een mobiele telefoon heeft. Sms’en is ook een populaire manier van communiceren onder jongeren. De kinderen in het onderzoek volgden de Dikke Vrienden Club. Dat is een leefstijlbehandeling van een jaar die kinderen en hun ouders onder andere leert om eet- en beweeggewoonten te veranderen. De kinderen zijn tussen de 7 en 12 jaar oud.

Een deel van de kinderen kreeg een extra ‘behandeling’ met sms’jes. Ze sms’ten elke week aan de onderzoekers hoe hun voeding- en beweeggedrag en hun stemming de afgelopen week was. De kinderen kregen vervolgens op maat gesneden motiverende en steunende feedback terug. Bij kinderen die deze sms’jes kregen, lag de uitval ruim drie keer zo laag als bij de kinderen die geen berichten kregen.

De onderzoekster pleit voor verder onderzoek naar het inzetten van nieuwe technologie, zoals sms’jes bij het behandelen van overgewicht en obesitas. ‘We hebben een eerste stap gezet om ervoor te zorgen dat jongeren trouwer hun behandeling volgen.’ In dit onderzoek is niet gebleken dat de kinderen extra kilo’s zijn kwijtgeraakt door de sms’jes. De groep is wel stabiel in gewicht gebleven, terwijl er anders kinderen gestopt zouden zijn met de behandeling en wellicht aangekomen zouden zijn. ‘Het gebruik van nieuwe technologie heeft de potentie om gedragsverandering te stimuleren. Er is echter vervolgonderzoek nodig om een verandering in gezondheidsgedrag aan te tonen. Als dat lukt, hebben een simpele en relatief goedkope manier gevonden met veel mogelijkheden om kinderen met overgewicht te helpen.’

Plaats een reactie