Smartphone bron van ziekenhuisinfecties

Vier op de vijf artsen in Nederland hebben een smartphone voor snelle toegang tot informatie. Helaas brengen de telefoons echter ook iets anders dan kennis over: ziekteverwekkers. Dat blijkt uit een literatuurstudie die student-onderzoeker Stijn Voeten en zijn begeleiders van het VUmc publiceren in Medisch Contact.

Leg een smartphone op zijn kop in een petrischaal met voedingsbodem, haal hem weer weg en enkele dagen later zie je de vorm van het apparaat duidelijk terug in de opgekweekte micro-organismen. Vooral de randen blijken veel bacteriën te bevatten.

Stijn Voeten en collega’s analyseerden acht onderzoeken waarin was gekeken wat er zoal groeide op smartphones van ziekenhuismedewerkers. In deze studies bleek 42 tot 95 procent van de telefoons besmet met bacteriën afkomstig uit het ziekenhuis. In vijf studies werden op een deel van de telefoons (3 tot 31 procent) ook resistente bacteriën zoals de potentieel gevaarlijke MRSA gevonden. Sommige deelnemers aan de onderzoeken maakten hun telefoon wel eens schoon met alcohol, maar de overgrote meerderheid deed dit nooit.

Ziekenhuismedewerkers mogen geen horloges, ringen, armbanden of lange mouwen dragen; allemaal ideale nestelplaatsen voor bacteriën. Voor de smartphone bestaan echter nog geen richtlijnen. Die moeten er hoognodig komen, aldus de auteurs.

Ze pleiten niet voor een verbod op het gebruik, aangezien de smartphone onmiskenbaar voordelen heeft. Ook reinigen met alcohol is lastig; producent Apple ontraadt dit bijvoorbeeld sterk. Wat volgens Voeten e.a. wel kan helpen is consequent handen wassen voordat de telefoon wordt aangeraakt. Een andere optie is een speciale beschermfolie om het toestel, die kan worden gedesinfecteerd.

Meer informatie
– Medische Contact: Smartphone draagt ziekten over

Plaats een reactie