Smartphone app waarschuwt reizigers automatisch bij nieuwe calamiteiten in het buitenland

Terwijl de lokale bevolking vaak van tevoren weet dat er een mogelijk gevaarlijke situatie aankomt, laat de Nederlandse reiziger zich nog vaak onnodig verrassen. Met een nieuwe smartphone app is die tijd voorbij: Die waarschuwt reizigers automatisch bij dreigende calamiteiten op hun bestemming.

Het is bekend dat de meeste toeristen geen lokale kranten of nieuwsuitzendingen volgen. Ieder jaar laten vele Nederlandse reizigers zich dan ook verrassen door aanstormende orkanen, gewelddadige demonstraties, uitgebroken ziektes of stakingen. Dit leidt tot vermijdbare schade, ongemak en erger.

De app (TravAlert) signaleert automatisch in welk land de eigenaar van de smartphone zich bevindt. Zodra daar een dreigende calamiteit bekend is, ontvangt de eigenaar een waarschuwing op zijn telefoon. Die kan dan tijdig voorzorgen treffen en ernstige situaties voorkomen. Reizigers kunnen de app ook gebruiken om vooraf in te schatten hoe gevaarlijk een bestemming is.

De TravAlert wordt uitgebracht door redDog Travel Support. redDog waarschuwt reizigers sinds 2008 per SMS voor plotseling opduikende calamiteiten. Afgelopen jaar verstuurde redDog ruim 2.800 SMS Alerts. Die werden 24uur per dag verstuurd, vaak al binnen 6 minuten na de lokale constatering van een (dreigende) calamiteit, en bestreken ruim 160 landen. Reizigers moesten daarvoor wel van tevoren hun reisplannen en contactgegevens doorgeven aan redDog. Met de nieuwe app is dat niet meer nodig.

TravAlerts zijn anders dan de reisadviezen van Buitenlandse Zaken: TravAlerts worden sneller en vaker verstuurd en bestrijken een breder aantal mogelijke dreigingen. BZ heeft overigens aangekondigd haar reisadviezen eveneens per SMS te willen gaan versturen. redDog betreurt dat publieke middelen worden gebruikt voor activiteiten waarin de markt reeds heeft voorzien. Nieuwe en nuttige innovaties worden ontmoedigd als de overheid goede ideëen uit de markt kopiëert.

De TravAlert app zal werken op Iphones en Android toestellen en zal vanaf december 2010 beschikbaar zijn. Gebuikers van andere of oudere toestellen kunnen gebruik blijven maken van de SMS Travel Alerts.

Over redDog Travel Support
redDog biedt noodhulpdiensten voor reizigers met behulp van innovatieve ICT-oplossingen. Zij is actief in 5 landen en levert haar diensten aan reisverzekeraars als Mondial Assistance en reisorganisaties, maar ook rechtstreeks aan particulieren.

Plaats een reactie