Slotervaartziekenhuis vertoont maagverkleiningsoperatie in Tuschinski

Ook dit jaar zal het Slotervaartziekenhuis op donderdag 30 juni 2011 een LIVE operatie uitzenden in het Pathé theater Tuschinski te Amsterdam. De toegang is gratis. Een in de zaal aanwezige chirurg, Maurits de Brauw en Hanneke Groenteman, ex-patiënte zullen vragen van het publiek zelf beantwoorden of deze doorspelen aan het opererende team chirurgen dat zal bestaan uit de chirurgen Arnold van de Laar, Sjoerd Bruin en Yair Acherman.

Het betreft een maagverkleinings-operatie tegen ernstig overgewicht . De patiënte heeft meer dan 50 kg overgewicht. Via een kijkoperatie zal een maagband worden verwijderd en tevens een gastric bypass maagverkleining worden aangelegd. Dit omdat de eerdere maagband operatie onvoldoende effect heeft gehad. De maagband operatie blijkt veel minder effectief te zijn dan een gastric bypass operatie. Toch krijgen de meeste patiënten in Nederland een maagband-operatie.

Deze zogenaamde “redo”-operatie wordt steeds vaker uitgevoerd [meer dan 20% van onze operaties]. Het doel van deze publieke operatie is de bekendheid met deze behandeling te vergroten [slechts 1,8 % van de in aanmerking komende patiënten worden geopereerd]. De gezondheidswinst is groot na een maagverkleinings-operatie. Bij 85% van de patiënten verdwijnt suikerziekte type II, evenals hoge bloeddruk, hoog cholesterol en andere met overgewicht samenhangende ziektes.. De risico’s die met een operatie gepaard gaan zijn klein, mits deze wordt uitgevoerd door ervaren chirurgen. De angst voor deze operatie kan verminderen na het aanschouwen van deze operatie. Hoe het leven er voor en na een operatie uitziet zal worden belicht door Hanneke Groenteman.

Dit is de tweede maal dat het Slotervaartziekenhuis een operatie tegen overgewicht uitzend in Tuschinski. Vorig jaar was de toeloop zo groot, dat veel mensen teleurgesteld moesten worden.

Geïnteresseerden die aanwezig willen zijn bij de LIVE operatie uitzending op 30 juni in Tuschinski kunnen zich inschrijven via e-mail Operatie@slz.nl.

Plaats een reactie