Slimmer en bewuster reizen met SMART

Een betere bereikbaarheid van de stad en de regio. En niet alleen door grote investeringen in asfalt. Op initiatief van de gemeente Enschede is gezocht naar een innovatieve, duurzamere en goedkopere oplossing om reisgedrag op een positieve manier te beïnvloeden. Met als resultaat: de SMART app. Vanaf nu kunnen reizigers in Enschede bewust en op maat reizen met de SMART app.

App Smart in Enschede

SMART is een gratis app die de reiziger helpt om slimmer en bewuster van, naar en in Enschede te reizen. De app geeft informatie over het eigen reisgedrag en de consequenties hiervan, en geeft positieve prikkels door uitdagingen en beloningen op onderwerpen die de reiziger zelf belangrijk vindt.

SMART geeft bovendien informatie over de verkeersdruk en helpt om files te vermijden of een snellere route te vinden. SMART zoekt ook goedkopere of gezondere alternatieven om de reis te maken.

Hans van AgterenUnieke innovatie uit Twente
Wethouder Hans van Agteren: “De SMART app is de eerste in de wereld die deze aspecten combineert in één systeem. Op onderdelen wordt ook in andere regio’s wel gewerkt, maar een integratie van al deze aspecten is uniek. Daarmee zorgt het voor een effectievere aanpak.”

De SMART app is ontwikkeld op initiatief van de Gemeente Enschede met behulp van het ministerie van I&M en de Regio Twente. De ontwikkeling van SMART is een samenwerking met innovatieve bedrijven uit Enschede en de Regio Twente, aangevuld met gerenommeerde bedrijven op het gebied van verkeersdata en routeplanning. Met SMART wil de gemeente 5% minder autokilometers in de spits, in eerste instantie in het bedrijvengebied in Enschede-West.

Internationale belangstelling
Door de generieke opzet van het systeem is het SMART concept en de ontwikkelde smartphone technologie relatief eenvoudig uit te breiden naar andere steden en regio’s in Nederland en daar buiten. Het concept is bovendien voor meer toepassingen geschikt, zoals bijvoorbeeld monitoring van verkeerssituaties.

Binnen het EUROCITIES netwerk waar Netwerkstad Twente actief in is, bestaat grote belangstelling voor het SMART project en wordt gezocht naar een mogelijkheid voor samenwerking. Ook is er belangstelling vanuit de Regio Lyon om functionaliteiten van SMART te integreren in eigen projecten en heeft de Europese Commissie gevraagd om SMART te presenteren tijdens hun jaarlijkse ITS conferentie.

Tenslotte is vanuit de stedenband die Enschede heeft met Palo Alto/Silicon Valley in Amerika , de bakermat van innovaties op ICT gebied, ook belangstelling voor de toepassing van SMART.

Smartinenschede.nl
Meer informatie is te vinden op www.smartinenschede.nl. De app is gratis te downloaden in app stores van Apple (iPhone) en Google (Android) met de zoekwoorden SMART en Enschede. De nieuwste versie met alle functionaliteiten is reeds beschikbaar voor Android en naar verwachting is half november ook de iPhone versie beschikbaar.

Plaats een reactie