Slimme speurneus ‘ruikt’ longziekten

Vaststellen of iemand astma heeft, wordt makkelijker. Een elektronische neus kan het ruiken, zo blijkt uit onderzoek aan het AMC in Amsterdam. Dat is voor bijvoorbeeld kinderen een uitkomst. Astma is onder kinderen de grootste chronische ziekte, maar op jonge leeftijd is de diagnose niet met zekerheid te stellen. “Een geweldige doorbraak”, vindt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds, dat het onderzoek financierde. Vandaag, 3 mei 2011, is Wereld Astma Dag.

In Nederland hebben ruim een miljoen mensen een chronische longziekte, zoals astma of COPD. Ruim 115.000 kinderen hebben astma, onder kinderen de meest voorkomende chronische ziekte. Diagnose is, vooral bij jonge kinderen tot zes jaar, nauwelijks te stellen. Met de elektronische neus verandert dat. Het apparaat analyseert de uitgeademde lucht en kan vaststellen of iemand astma heeft.

Onderzoeker Niki Fens (28) van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam: “Elektronische neuzen komen uit de wereld van de beveiliging en de voedselindustrie. Inmiddels kan het apparaat het verschil ruiken tussen iemand met de longziekte astma en een gezond persoon. Daardoor kunnen we in de nabije toekomst longziekten vroegtijdig opsporen. En het gaat nog snel en gemakkelijk ook. Het is een test van een paar minuten, net als de blaastest voor alcohol.”

“Een geweldige medische doorbraak”, vindt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. “Hoe sneller je een goede diagnose stelt, hoe eerder je goed kunt behandelen. Vooral op jonge leeftijd scheelt valt er veel te winnen.” Het Astma Fonds houdt volgende week (9-13 mei) de jaarlijkse collecteweek.

Diagnose na snelle test
Het is Fens gelukt om met het apparaat een verschil aan te tonen tussen zieke en gezonde mensen en tussen mensen met verschillende longziekten. Het verschil in de uitgeademde lucht van mensen met of zonder astma, zit hem in de samenstelling van die lucht. Dat is voor mensen niet te ontdekken, maar het apparaat van Fens vindt de verschillen in moleculen en stoffen. “Bij longziekten gaat het om een combinatie van verschillende stoffen. Ons apparaat doet een algemene meting van de adem. Een groot voordeel voor de patiënt is dat het om een simpele en snelle blaastest gaat. We kunnen al met 90% zekerheid zeggen of iemand astma heeft.”

Het Astma Fonds hoopt, net als Fens, dat de elektronische neus binnen enkele jaren zo handzaam en gebruiksvriendelijk is, dat huisartsen hem in de praktijk kunnen gebruiken. Fens: “Deze ontwikkeling is een grote stap vooruit. In de nabije toekomst kunnen we hiermee longziekten vroegtijdig opsporen. Snel en eenvoudig.”

Astma Fonds wordt Longfonds
In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Astma Fonds zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen. Daarom verandert het Astma Fonds haar naam binnenkort in Longfonds.

Collecte Astma Fonds 9-13 mei
Gezonde longen zijn van levensbelang. Om voor nieuwe doorbraken te kunnen zorgen, blijft het Astma Fonds wetenschappelijk onderzoek financieren. Daarvoor is veel geld nodig. Van 9 t/m 14 mei 2011 is de collecte van het Astma Fonds. Mensen kunnen ook LONG sms’en naar 4333, voor een donatie van 1,50 euro aan het Astma Fonds.

Plaats een reactie