Slimme ‘chemo-bommen’ bestrijden kanker gerichter

Nieuwe behandeling met minder kans op kaalheid en geïrriteerde slijmvliezen. Onderzoekers van onder andere het Erasmus MC hebben een manier gevonden om chemotherapie alleen in de tumor te laten werken. Dat kan door de chemo in kleine vetbolletjes te verpakken en in de bloedbaan te brengen. Door de ‘chemo-bommen’ door middel van warmte tot ontploffing te brengen op het moment dat ze zich in de tumor bevinden, kunnen de medicijnen zeer plaatselijk hun werking doen. De resultaten van onder andere deze studie worden in Rotterdam gepresenteerd tijdens een congres waar Europese onderzoekers praten over nieuwe behandelingen van kanker.

De nieuwe methode combineert twee al langer bestaande therapieën met elkaar: chemotherapie en hyperthermie (waarbij tumorcellen worden gedood door ze te verwarmen). ‘Juist de combinatie van die twee blijkt heel succesvol in Europese studies met patiënten’, zegt fysicus Gerard van Rhoon van het Erasmus MC-Daniel den Hoed. Door de tumor te verwarmen wordt namelijk de doorbloeding ervan beter en kunnen de geneesmiddelen makkelijker hun werk doen in het gezwel. De resultaten van de studies worden gepresenteerd op het congres van de European Society for Hyperthermic Oncology (t/m 22 mei).

Een verdere verbetering van deze combinatietherapie wordt nagestreefd in experimenteel onderzoek naar ‘chemo-bommen’ waarbij de chemotherapie wordt verpakt in kleine vetbolletjes (liposomen) die bij een normale lichaamstemperatuur in tact blijven. “Tijdens hun reis door de bloedbaan brengen ze dus geen schade aan in andere gezonde cellen. Door de tumor te verwarmen tot zo’n 42 graden, knappen de bolletjes uiteen zodra ze in de tumor zijn en komt de chemo alleen daar vrij”, aldus Timo ten Hagen van het Laboratorium Experimentele Chirurgische Oncologie van het Erasmus MC.

Het onderzoek naar de slimme ‘chemo-bommen’ wordt verricht aan het Erasmus MC in samenwerking met onderzoeksgroepen in Duitsland en de Verenigde Staten. Deze aanpak is veelbelovend omdat er, anders dan bij normale chemotherapie, minder van de chemo in de rest van het lichaam terecht komt. Daardoor wordt de kans op bijwerkingen kleiner en zullen patiënten minder last hebben van bijvoorbeeld haarverlies en geïrriteerde slijmvliezen.

Tijdens het congres in Rotterdam presenteren Europese onderzoekers hun nieuwste bevindingen op het gebied van hyperthermie, chemotherapie en radiotherapie. Ook wordt een nieuw Nederlands bedrijf gepresenteerd dat zich gaat bezighouden met de productie van apparatuur die nodig is voor hyperthemiebehandelingen.

Plaats een reactie