‘Slimme’ beeldvormende technieken bij behandeling kanker

Nieuwe behandelingen van kanker zijn gericht op zeer specifieke elementen in tumoren of op processen die essentieel zijn voor de ontwikkeling en uitzaaiing van kanker, zoals de ontwikkeling van bloedvaten in tumoren. Om de effecten van deze behandelingen te beoordelen zijn ‘slimmere’ beeldvormende technieken nodig, die eerder en beter de effecten van deze doelgerichte therapie kunnen weergeven.

Ingrid Desar deed onderzoek naar deze beeldvormende technieken. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel functionele MRI als op tumorbloedvat gerichte scintigrafie de destructie van niertumor-bloedvaten bij doelgerichte therapie kunnen afbeelden. Daarnaast vertonen functionele MRI en een FDG-PET-scan veranderingen in de niertumoren na het staken van de behandeling. Deze beeldvormende technieken kunnen sneller beoordelen of een behandeling wel of niet (meer) effectief is voor een patiënt. Dit zorgt voor een betere, op maat gesneden behandeling voor de patiënt.

Biografie

Ingrid Desar (Gemert, 1980) studeerde geneeskunde in Nijmegen. Ze deed haar promotieonderzoek op de afdeling Medische Oncologie, binnen het onderzoeksinstituut Oncologie van het UMC St Radboud. Ze is in opleiding tot internist in het Radboud. Daarnaast vervult ze enkele nevenfuncties, waaronder het voorzitterschap van de LVAG (landelijke vereniging voor artsen in opleiding tot medisch specialist). Tijdens de Oncologiedagen voor Nederland en Vlaanderen 2010 ontving ze de ‘Pieter de Mulder prijs’ van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie.

Promotiegegevens
Promovendus: mevrouw drs. I.M.E. Desar
Titel promotie: Advanced monitoring of targeted therapy in cancer
Promotors: Mevrouw prof. dr. W.T.A. van der Graaf, de heer prof. dr. W.J.G. Oyen
Copromotors: Mevrouw dr. C.M.L. van Herpen, mevrouw dr. H.W.M. van Laarhoven
Datum: woensdag 22 december 2010, 15:30 uur
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen

Plaats een reactie