Sleutelrol voor glucagon bij diabetes type 1?

Amerikaanse onderzoekers hebben mogelijk een nieuwe manier gevonden om in de toekomst diabetes type 1 te behandelen. Insuline spuiten zou dan niet meer nodig zijn. Door de werking van glucagon uit te schakelen, konden de onderzoekers muizen ‘genezen’ van diabetes type 1. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het vakblad Diabetes.

Bij gezonde mensen zorgen de hormonen insuline en glucagon er samen voor dat de bloedsuikerspiegel nooit te hoog of te laag wordt. Glucagon heeft een tegengestelde werking van insuline: het zorgt ervoor dat er meer suiker in het bloed komt wanneer de bloedsuikerspiegel aan de lage kant is. De onderzoekers denken dat glucagon bij diabetes type 1 de overhand neemt, wat bijdraagt aan het ontstaan van een te hoge bloedsuikerspiegel. Maar uit dit onderzoek blijkt nu dat remming van glucagon kan voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt.

De onderzoekers remden glucagon bij muizen met diabetes type 1. Vervolgens gaven ze de muizen een suikeroplossing te drinken. Zonder insuline zou de bloedsuikerspiegel dan gevaarlijk hoog worden. Maar de bloedsuikerspiegel bleef binnen normale waardes, waarschijnlijk doordat de muizen behalve insuline ook geen glucagon hadden. Normaal gesproken is insuline onmisbaar om suiker vanuit het bloed in de lichaamscellen te krijgen. Het is op dit moment onduidelijk hoe de muizen het voor elkaar kregen om zonder insuline toch glucose in hun lichaam op te nemen.

Normaal moeten mensen met diabetes type 1 insuline spuiten, omdat het lichaam dit zelf niet meer aanmaakt. Dat komt doordat bij diabetes type 1 het afweersysteem de insulineproducerende cellen heeft vernietigd.

De onderzoekers zeggen dat remming van glucagon mogelijk een bruikbare manier is om in de toekomst diabetes type 1 bij mensen te behandelen. In het verleden zijn al tientallen manieren bedacht om diabetes type 1 bij muizen te genezen. Maar tot nu toe is het nog niet gelukt om dat bij mensen na te doen. Dit onderzoek biedt weer een nieuwe invalshoek, maar het is niet zo dat we hier nu alle hoop op moeten vestigen. Waarschijnlijk ligt de oplossing om diabetes type 1 te genezen in een combinatie van verschillende inzichten.

Plaats een reactie