Slechtziende en blinde kleuters brengen zieke knuffels naar Teddy Bear Hospital

Het Teddy Bear Hospital in het AMC, een project van medisch studenten om kinderen kennis te laten maken met het ziekenhuis, ontvangt dit jaar voor het eerst ook blinde en slechtziende kleuters van de Comeniusschool uit Amsterdam. In totaal komen ruim duizend prille scholieren uit Amsterdam en omstreken op 3, 4 en 5 november samen met hun zieke teddybeer naar het AMC voor de vijfde editie van dit berenziekenhuis. Voor de zieke knuffels maakt het niet uit of hun eigenaar groot is of klein, dik of dun, visueel gehandicapt of niet. Zolang de beren maar weer gezond worden!

Op één van de centrale pleinen van het AMC is deze dagen een miniziekenhuis nagebouwd, bestaande uit onder andere een operatiekamer, een röntgenafdeling, een gipskamer en een priklaboratorium. In het Teddy Bear Hospital stellen de kleuters zelf de diagnose van hun knuffel en ervaren wat er vervolgens in een ziekenhuis gebeurt. Het doel van dit project is om kleuters op een leuke en speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en alles wat zich daar afspeelt. Zo leren ze dat ze niet bang hoeven te zijn voor ‘witte jassen’ en ziek zijn. De kinderen worden begeleid door berendokters: studenten geneeskunde die op deze manier ervaring opdoen in de (medische) omgang met jonge kinderen.

Initiatiefnemer van het projet is de IFMSA-NL (International Federation of Medical Students Association – The Netherlands). IFMSA-NL is onderdeel van een wereldwijd netwerk van geneeskundestudenten dat actief is in 89 landen. De organisatie bestaan uit verschillende werkgroepen die zich onder andere richten op mensenrechten, vluchtelingen, seksuele gezondheid, public health en medisch onderwijs. Doel van IFMSA-NL is onder andere de vorming van cultureel en maatschappelijk bewuste geneeskundestudenten.

Plaats een reactie