Slechte knieën en heupen: dit kun je eraan doen

Om wat voor reden dan ook kunnen slechte knieën en heupen je ontzettend veel problemen opleveren. Het sporten wordt een stuk moeilijker, maar zelfs een wandeling in de omgeving kan al voor obstakels zorgen. Ga je voor een heupoperatie, of kijk je eerst wat voor andere mogelijkheden er zijn? We leggen een aantal mogelijke oplossingen en hulpmiddelen aan je voor.

1. Een operatie

Wanneer andere oplossingen niet lijken te baten en de overlast te groot is, kan er in veel gevallen in overleg voor een operatie worden gekozen. Een heup- of knieoperatie begint natuurlijk bij een bezoek aan je huisarts. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar ze hierna weer kunnen kijken wat de problemen zijn en of deze met een operatie verholpen kunnen worden.

2. Het doen van oefeningen

Er zijn best wat oefeningen die je thuis of in de sportschool kunt doen om je knieën en heupen te versterken. Dit soort oefeningen zijn specifiek gericht op het versterken van de spieren rondom deze gewrichten. Sterke spieren zorgen er namelijk voor dat de gewrichten goed uitgelijnd blijven en de botten verstevigd worden. Van simpele balansoefeningen tot squats en lunges met gewichten; er zijn maar oefeningen genoeg. Hoewel je zelf aan de slag kunt gaan is het ook zeker aan te raden om de hulp van een fysiotherapeut in te schakelen. Dan kijk je samen wat het probleem is, en welke oefeningen het beste binnen jouw mogelijkheden passen.

3. Herhalende massage

Massages verbeteren de bloedsomloop en zorgen ervoor dat afvalstoffen het lichaam sneller verlaten, en de juiste voedingsstoffen sneller door het lichaam verspreid worden. Dit betekent dat jouw knieën en heupen dankzij massage de benodigde voedingsstoffen krijgen die de gewrichten versterken. Je kunt je laten masseren door een professional, maar kunt knieën en heupen ook zelf masseren. Gebruik een olie met ingrediënten die een goede werking hebben op de bloedsomloop (denk bijvoorbeeld aan jojoba) en masseer deze met ronddraaiende bewegingen in op knieën en heupen. Oefen geen directe druk uit op de gewrichten.

4. Ga lekker zwemmen

Zwemmen heeft een ontzettend goede invloed op ons lichaam en onze gewrichten; en zorgt voor minimale belasting. Door regelmatig te gaan zwemmen train je het lichaam en de spieren, zonder je gewrichten pijnlijker te maken.

5. Voldoende vitamine C

Vitamine C is ontzettend belangrijk bij de vorming van collageen; en dat is een belangrijk onderdeel van ons kraakbeen. Door voldoende vitamine C binnen te krijgen (denk aan aardbeien, sinaasappels en groene groenten) kun je de productie van collageen versterken.

Plaats een reactie