Slecht gekoelde etenswaren op Koninginnedag

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) troffen tijdens Koninginnedag bij veel straatverkopers slecht gekoelde etenswaren aan. Er zijn over het hele land in totaal 181 inspecties uitgevoerd op Koninginnedagmarkten en bij evenementen.

De controles waren vooral gericht op kleine niet-professionele eetkramen. 96 straatverkopers hadden de zaken niet op orde. Er werden te hoge temperaturen gemeten; zowel bij de nog niet bereide rauwe vlees- en visproducten als bij filet americain, salades en kaaspasteitjes.

In totaal zijn 62 waarschuwingen gegeven aan verkopers van etenswaren. Zij moesten de producten terug in de koeling leggen of verder verhitten. Voor 23 ernstige overtredingen zijn boetes uitgedeeld tussen € 525 en € 1050. Deze straatverkopers moesten hun ongekoelde eten weeggooien. In 11 gevallen gingen de inspecteurs over tot het zogenoemd onklaar maken door een blauwe kleurstof op de etenswaar te spuiten waardoor het niet verder kon worden gebruikt. Dat gebeurde onder andere in Amsterdam toen in een ongekoelde vrachtwagen honderden kilo’s onvoldoende gekoeld kippenvlees, lamsvlees, rijst- en noodleproducten werd aangetroffen.

Door speciale inspectieteams is gecontroleerd op het schenken en de verkoop van alcohol aan jongeren. Bij 50 horecagelegenheden werd tijdens Koninginnenacht en Koninginnedag 10 maal vastgesteld dat zij alcohol verkochten aan jongeren beneden de leeftijdsgrens. Daarvoor is een boete opgelegd.

Meer informatie
Dossier HACCP (overzicht hygiënecodes)
Bedrijvenpagina over Horeca, catering en kantines
Infoblad vrijmarkten en braderieën

Plaats een reactie