Slapend leren voor de examens

Op maandag 13 mei 2013 starten de eindexamens van het voortgezet onderwijs. Eelco van Dongen, neurowetenschapper aan het Donders Instituut, onderzocht vier jaar lang het effect van slaap op ons geheugen.

SleepingFotocredits: RelaxingMusic (cc)

Hij promoveert op 17 mei 2013 aan de Radboud Universiteit Nijmegen, maar de aanstaande doctor geeft eindexamenkandidaten nu alvast een paar tips om beter te onthouden.

Tijdens de slaap slaan onze hersenen bepaalde herinneringen extra goed op. “Goed slapen tijdens de nachten voor je examens is dus heel belangrijk, zo maak je optimaal gebruik van de natuurlijke effecten van slaap”, aldus van Dongen. “Wat ook helpt is om voor het slapen nog even de hoofd- en bijzaken van je leerstof op een rij te zetten. Dat maakt voor je hersenen extra duidelijk welke informatie echt relevant is, en dus belangrijk om te onthouden.”

sleepFotocredits: Sean MacEntee (cc)

Selectie tijdens je slaap
Van Dongen ontdekte tijdens zijn promotieonderzoek dat niet alle ervaringen hetzelfde worden ‘behandeld’: slaap selecteert de informatie die voor ons van belang is. Ook liet hij zien dat je de geheugenverwerking tijdens de slaap kan sturen, bijvoorbeeld met behulp van geluidsprikkels. Door proefpersonen tijdens hun diepe slaap specifieke geluiden te laten horen die zij ook tijdens het leren van informatie hoorden, onthielden ze deze informatie beter.

Als je dus specifieke muziek luistert tijdens het leren van een bepaald vak, is het misschien een idee om juist die muziek ook de nacht voor het examen van dat vak zachtjes af te spelen. “Maar”, zegt Van Dongen, “dat is een veronderstelling. Zo precies heb ik dat niet onderzocht.”

Sport en geheugen
Naast de effecten van slaap op je geheugen is er ook een verband tussen sporten en geheugen. Als postdoc aan het UMC St Radboud en het Donders Institute gaat Van Dongen dat verband uitgebreid onderzoeken. Volgend jaar heeft hij dus misschien tips van een sportievere aard voor de eindexamenkandidaten…

Alle tips op een rij

  • Slaap voldoende
  • Zet voor het slapengaan de hoofd- en bijzaken van je leerstof nogmaals op een rij
  • Luister je tijdens het leren van een bepaald vak steeds naar dezelfde muziek? Speel deze dan ook zachtjes af tijdens de nacht voor dat specifieke examen

 

Plaats een reactie