Slanker met je hartritme? kan dat echt?

Stress en emoties leiden tot overgewicht volgens medisch fysicus Kees L.Blase. Samen met arts-diëtist David O’Hare schreef hij het boek ‘Slanker met je hartritme’. In drie maanden was het boek al in tweede druk. 4 februari,van 19.30-22.00 geeft Kees L.Blase in Centrum de Roos in Amsterdam een lezing. Het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en het St.Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gaan met deze methode werken.

Eten en emoties horen bij elkaar, zo ook overgewicht en omgaan met emoties.
Slanker met je hartritme is een zelfhulpmethode om de emotiekant van het eetgedrag zelfstandig aan te pakken. Niet alleen door de eetgewoonten onder controle te krijgen, want dat is juist zo moeilijk, maar door het verstoorde evenwicht in het lichaam te herstellen.
En daarbij speel het hartritme een cruciale rol, aldus de wetenschapper Kees L.Blase.
Door te zorgen dat ons hartritme en onze ademhaling synchroniseren (dit heet hartcoherentie) komt ons lichaam in een staat waarin we ons prettig en veilig voelen en kan stapsgewijs het verstoorde emotie-systeem in balans worden gebracht en een gezond voedingspatroon worden aangeleerd.

In zijn praktijk voor mensen met overgewicht raakte arts O’ Hare overtuigd van het feit dat diëten op de lange termijn niet helpen om af te vallen. Hij ontdekte dat bij veel mensen met obesitas het autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding ontregeld waren door stress en emoties. Op zoek naar een methode om blijvend af te vallen, integreerde hij cognitieve therapie en mindfulness met de hartcoherentiemethode en dat bleek succesvol. Met zijn zelfhulpmethode lukt het om in negen weken stap voor stap eerst je hartritme, daarna je emoties en daarna je eetgewoonten onder controle te krijgen. Je stimuleert de natuurlijke regelsystemen van je lichaam en valt ‘vanzelf’ af.

Kees Blase: “We hebben een emotioneel brein dat emotionele herinneringen opslaat. Door te veel beladen emoties kan dat brein ontregeld raken. Om een onaangenaam gevoel weg te werken gaat iemand eten. Maar uiteindelijk raakt het hele systeem verstoord. Honger, trek of verzadiging worden niet meer gevoeld en echt genieten van het eten gebeurt niet meer. Een dieet, en zeker een hongerdieet, versterkt de paniekreactie van het lichaam, dat gaat hamsteren omdat het honger vreest. Alleen een dieet zonder zelf aan emotieregulatie te werken heeft geen zin en werkt het jojo-effect in de hand.”

Door oefening met het hartritme en concentratie op de ademhaling kan eerst balans gebracht worden op lichamelijk gebied. Door oefeningen met emoties, die het lichaam positief of negatief beïnvloeden wordt het emotie-regelsysteem weer terug in balans gebracht. En daarna blijken de eetgewoonten veel makkelijker te beheersen dan wanneer al deze stappen niet worden genomen. Het lichaam wordt afgestemd op het heden en triggert niet meer op emoties die door het verleden een lading hebben gekregen.

4 februari,van 19.30-22.00: Kees L.Blase in Centrum de Roos in Amsterdam.
Reserveren: 020-6890081
www.slankermetjehartritme.nl

Plaats een reactie