SlachtofferWijzer.nl de juiste hulp voor iedereen

“Waar moet je als slachtoffer heen? Je spreekt voor velen toch over een doolhof van instanties. En je schaamt je bij voorbaat om er over te spreken. Laat staan bij de verkeerde instantie. SlachtofferWijzer is een gids in dat doolhof, het maakt slachtoffers wijzer, maar ook de hulpverleners. Dat is het geheim.” Aldus prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij de lancering van SlachtofferWijzer in Den Haag.

De voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp lanceerde samen met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie mr. Fred Teeven de SlachtofferWijzer. SlachtofferWijzer is een online wegwijzer die mensen die dat nodig hebben eenvoudig en anoniem doorverwijst naar relevante beschikbare hulp.

Fred Teeven: “Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is om antwoord te kunnen geven op vragen van slachtoffers, maar ik weet ook dat niet alle info kant-en-klaar ligt te wachten of direct beschikbaar is. Er is niet alleen heel veel informatie maar die is bovendien tamelijk versnipperd. Deze SlachtofferWijzer helpt bij het zoeken naar antwoorden op deze hulpvragen.”

SlachtofferWijzer is een initiatief van het Fonds Slachtofferhulp en gefinancierd met bijdragen van de VriendenLoterij en het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Sigrid van Aken, Managing Director van de VriendenLoterij: “De online wegwijzer van Fonds Slachtofferhulp is hard nodig. De VriendenLoterij, de loterij voor gezondheid en welzijn, maakt dit digitale hulpmiddel dan ook graag mogelijk.”

Waarom een SlachtofferWijzer?
Jaarlijks krijgen 500.000 slachtoffers niet de juiste hulp. Dat blijkt uit het onderzoek Leemten in de Slachtofferhulpverlening dat in opdracht van het Fonds Slachtofferhulp is uitgevoerd bij de Universiteit van Tilburg. Daardoor hebben deze slachtoffers onnodig lang te maken met vaak ernstige problemen. Met SlachtofferWijzer wil het Fonds Slachtofferhulp de beschikbare hulp voor deze mensen beter toegankelijk maken. Zodat slachtoffers eerder en makkelijker in contact komen met de juiste hulpverlening en de mogelijkheid hebben om zelf de eerste stap te zetten in hun herstel.

Ken of ben jij een slachtoffer?
Op SlachtofferWijzer staat informatie voor slachtoffers van geweld, seksuele misdrijven, ongevallen, medische fouten en diefstal. SlachtofferWijzer is een kanaal dat in drie simpele stappen de weg wijst naar de best beschikbare hulp. Er zijn doorverwijzingen naar relevante organisaties in de slachtofferhulpverlening. Hier kan het slachtoffer terecht voor praktische, emotionele, juridische en financiële ondersteuning en een veilige opvangplek. Op de website worden achtergronden gegeven en alle opgenomen hulpverleningsorganisaties hebben een eigen profielpagina.

SlachtofferWijzer is er voor slachtoffers die op zoek zijn naar hulp. De wijzer kan tevens worden geraadpleegd door hulpverleners, familieleden of andere bekenden van een slachtoffer.

Website en app
SlachtofferWijzer is te raadplegen via de website www.slachtofferwijzer.nl en een mobiele app, gratis te downloaden in de App Store en Play Store.

Plaats een reactie