Ander slaappatroon veroorzaakt depressie

Slaapstoornissen zijn bij 60-plussers de oorzaak van depressie en niet alleen een symptoom ervan, zoals alom wordt gedacht. Dat is wat Erasmus MC’er dr. Henning Tiemeier de komende vijf jaar wil aantonen. Tiemeier ontving onlangs de prestigieuze Vidi-subsidie voor jonge onderzoekers.

De Vidi-subsidie wordt ieder jaar door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ter beschikking gesteld aan een aantal jonge, veelbelovende wetenschappers.

Dutjes
“Het is bij wijze van spreken al duizend keer aangetoond dat depressies gepaard gaan met slaapproblemen”, aldus Henning Tiemeier (43). “Mijn aanname is nu dat een verstoorde slaap aan de depressie voorafgaat, dat het dus de oorzaak is.” Als de universitair docent Epidemiologie het bij het rechte eind heeft, zou dat belangrijke inzichten opleveren over slaap, angst en depressie.

Vernieuwend
Tiemeier laat duizend deelnemers van het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) volgen. “Via elektro-encefalografie gaan we de elektrische activiteit in de hersenen volgen. Hoe diep slapen de deelnemers? Verder krijgen zij zes dagen lang een horloge om dat het 24-uursritme registreert. Dat wordt bevestigd om bijvoorbeeld de pols of de enkel. Een chip meet de versnelling van het lichaamsdeel.” Met de uitkomsten wil Henning Tiemeier de kiem leggen voor een grootschalig en vernieuwend onderzoek.

Plaats een reactie