Skal onderzoekt bio-producten uit Italië

0
1183

Naar aanleiding van berichten over mogelijke fraude in Italië voert controle-organisatie Skal in Nederland onderzoek uit naar de goederenstromen van Italiaanse bio-producten. Skal blokkeert daarbij als biologisch aangeduide producten die afkomstig zijn van Italiaanse bedrijven die de Italiaanse Guardia di Finanza als mogelijk frauduleus heeft aangemerkt.

De vermoedelijke fraude betreft vooral de volgende bulkproducten, grotendeels bestemd voor veevoer: maïs, soja, baktarwe, koolzaad, zonnebloem en gerst. Het gaat om de biologische herkomst van de producten, niet om de voedselveiligheid.

Skal streeft ernaar om de eerste resultaten van het onderzoek over een week te presenteren en zal bedrijven die het betreft zo goed mogelijk informeren. In het belang van de betrouwbaarheid van biologische producten verstrekken bedrijven inmiddels informatie aan Skal die van belang is voor het onderzoek.

Skal werkt al langere tijd mee met een onderzoek van Europol naar de vermoedelijke fraude maar heeft tot op heden hierover geen mededelingen gedaan teneinde het strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke fraude niet te frustreren.

Achtergrond
Het toezicht op de biologische productie is per lidstaat geregeld. In Nederland is Skal door het Ministerie van EL&I aangewezen als toezichthouder. Een biologisch product dat in een lidstaat is gecertificeerd, mag als zodanig vrij binnen de EU worden verhandeld. In onderhavig geval van gerede twijfel over een Italiaans biologisch product kan Skal in Nederland dit product de bio-status ontnemen.

Vorig artikelWat maakt biologisch voedsel gezond volgens de consument
Volgend artikelPastadieet, pasta eten én afvallen
Stichting Skal is een onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland. Skal is voortgekomen uit de Stichting Ekomerk Controle die in 1985 werd opgericht om consumenten garanties te bieden voor de biologische herkomst van land- en tuinbouwproducten. Doelstelling van de Stichting Skal is het bevorderen van de juiste aanduiding van biologisch voortgebrachte producten. Het gaat er om dat wat “biologisch” wordt genoemd dat ook daadwerkelijk is. Als zichtbaar teken hiervan mogen ondernemers het EKO-keurmerk voeren op producten die afkomstig zijn van een gecontroleerd biologisch productieproces. Dit keurmerk is voor de consument duidelijk herkenbaar en het kan de producent een meerprijs opleveren in de markt.