Singularity University ontrafelt de technologische toekomst

De Maastoren in Rotterdam was donderdag 24 januari 2013 de locatie van het indrukwekkende symposium van de vernieuwende Singularity University. De aanwezigen kwamen uit het hele land en vertegenwoordigden zowel het leidinggevende echelon van het Nederlandse bedrijfsleven, als jonge ondernemers en mensen uit de creatieve sector.

Singularity UniversityDit gemêleerde publiek kreeg een aantal enerverende presentaties te zien over de vordering die de technologie in het algemeen maakt in de wereld. Er waren presentaties over onder andere nanotechnologie, DNA onderzoek, biotechnologie, en mobile sensors. De Nederlandse ambassadeur van Singularity University die het event organiseerde, Yuri van Geest, schreef tijdens de bijeenkomst de jaarlijkse prijsvraag uit, die dit jaar als thema gezondheidszorg heeft.

Singularity University wil graag de nieuwste kennis op technologisch gebied delen door zich te richten op de ongekende mogelijkheden en toepasbaarheid van de innovaties in onze huidige en vooral toekomstige samenleving. Menselijkheid, ethiek en moraal blijven daarbij steeds belangrijk aandachtspunt. Gezondheid en geneeskunde spelen uiteraard een belangrijke rol. De geneeskunde is het vakgebied waar vele vooruitstrevende technologische ontwikkelingen plaatsvinden. Denk alleen maar aan de atleet Oscar Pistorius die met twee beenprotheses deelneemt aan de reguliere olympische spelen in Londen.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.
Singularity University bij VPRO Tegenlicht op maandag 21 januari 2013

Tijdens het symposium legde Raymond McCauley uit wat de ontwikkeling geweest is van het DNA onderzoek in de afgelopen decennia. In een grafiek laat hij zien dat bij dit soort onderzoek de eerste stappen op weg naar succes langzaam en moeizaam zijn en dat er daarna een enorme versnelling in de resultaten mogelijk is door baanbrekende onderzoeken. De curve die we dan te zien krijgen gaat na een vlak begin, sterk stijgend omhoog, en daarom spreekt men van exponentiele groei. De ontwikkelingen op DNA gebied zijn zeer belangrijk, omdat de toepasbaarheid van het DNA op vele gebieden aanwezig is. Zo kan bijvoorbeeld op basis van iemands DNA bekeken worden welke medicijnen er bij een persoon juist wel of niet aanslaan.

De executive director van Singularity University, Salim Ismail, die ook speciaal uit Silicon Valley was overgevlogen, oreerde over de toekomst van artificiële intelligentie. De machine wordt steeds intelligenter en mist een essentieel onderdeel waarover de mens wel beschikt: bewustzijn. Grote neurowetenschappers moeten toch steeds erkennen dat, ondanks allerlei mooi onderzoek, de werking van het menselijk brein uiteindelijk nog een groot mysterie is.

3D Systems, bedenker van 3D printing oplossingen, liet zien wat 3D printing betekent voor productie en logistiek van vele artikelen en voorwerpen. Straks print je voor de kinderen het gewenste speelgoed uit, in plaats van dit te kopen bij een detailhandel. Maar ook zijn er toepassingen denkbaar voor het uitprinten van eigen medicijnen in de vorm van pillen.

Vervolgens werd er weer een prijsvraag uitgeschreven en ambassadeur Yuri van Geest kondigde op het event de nieuwe vraagstelling aan, die dit jaar als thema de verbetering van de gezondheidszorg heeft. Deelnemers krijgen zeven weken de tijd om met spectaculaire vernieuwende oplossingen te komen. De winnaar ontvangt een toegang tot de Graduate Studies Program van Singularity University.

Meer informatie en aanmelden: www.singularityuniversity.nl/Contest

Auteur: Bareld Molenaar

Plaats een reactie