Simpeler controle na niertransplantie

Een simpele, non-invasieve test kan een belangrijk middel zijn om te kijken of een donornier goed aanslaat bij een patiënt, blijkt uit het promotieonderzoek van Sascha Gross.

Mensen met een donornier hebben na de transplantatie nog steeds een zes keer verhoogde kans op overlijden vergeleken met gezonde mensen. Door de gebrekkige werking van de nier hopen zich toxische stoffen op zoals AGEs, Advanced Glycation End-products. Daardoor ontstaan ontstekingen en schadelijke eiwitverbindingen.

Gross ontdekte dat vooral schadelijke eiwitverbindingen (die bloedvatbeschadigingen veroorzaken) een belangrijke risicofactor zijn voor overlijden na een niertransplantatie, veel meer dan ontstekingen. Voor de controle is dat gunstig, want die eiwitverbindingen laten zich veel makkelijker opsporen dan een ontsteking. Door hun fluorescentie kunnen ze op de huid worden gemeten. Daarvoor is al een diagnostische methode op de markt. Voor het opsporen van een ontsteking moet een patiënt bloed laten prikken en 24 uur lang urine verzamelen.

Sascha Gross (Duitsland, 1975) deed zijn promotieonderzoek aan de afdeling Interne Geneeskunde, Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij ontving hiervoor beurzen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Mannheim/Heidelberg. Momenteel doet Gross bij het VU Medisch Centrum Amsterdam onderzoek naar refractaire coeliakie.

Promotie: dhr. S. Gross 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Advanced glycation and inflammatory phenomena in renal transplantation
Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans, prof.dr. S.J.L. Bakker
Faculteit: Medische Wetenschappen
Datum: 24 november 2010, 16.15 uur
Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Plaats een reactie