Simavi heeft tijdens de extra trekking van de Nationale Postcode Loterij een toekenning ontvangen voor het project Peepoo. Dat maakte de loterij bekend op het Goed Geld Gala op 9 februari in het Singer in Laren. Met de 1,6 miljoen euro helpt Simavi met de introductie van de biologisch afbreekbare Peepoo-zakjes in de sloppenwijk Kibera in Nairobi. Om zo daar de hygiënische leefomstandigheden in de wijk te verbeteren.
WC’s zijn er nauwelijks in Kibera. Veel bewoners doen hun behoefte in plastic zakjes en gooien deze op straat. De zogeheten ‘flying toilets’. Deze vervuiling leidt tot de uitbraak van allerlei ziektes. Het Zweedse bedrijf Peepoople maakte van dit fenomeen een financiële en ecologisch duurzame businesscase: Peepoo. In deze biologisch afbreekbare plastic zakjes kunnen mensen wanneer ze willen thuis hun ontlasting doen. Het urea-poeder in de zakjes maakt de bacteriën onschadelijk en neutraliseert de geur van de ontlasting meteen. Daarna kunnen de gebruikte Peepoos als kunstmest voor de landbouw worden gebruikt. Inwoners kunnen de gebruikte zakjes terugverkopen. Met deze inkomsten kunnen ze dan weer nieuwe zakjes aanschaffen. Dat maakt Peepoo een uniek product.
Kunstmest
Momenteel wordt hard gewerkt aan de certificering van de Peepoos, zodat ze in Kenia als officiële kunstmest voor de landbouw kunnen worden ingezet. Met de extra subsidie van de Nationale Postcode Loterij steunt Simavi de lokale NGO Peepoople Kenya, om de toiletzakjes met succes te introduceren. De NGO verkoopt ze aan lokale ondernemers, zoals marktvrouwen, die ze weer verkopen aan huishoudens. Naast subsidie op de zakjes steunt Simavi de lokale organisatie ook met marketing, voorlichting en het opzetten van de diverse distributieketens. In eerste instantie staat de introductie van de Peepoos gepland voor drie jaar. Twintigduizend inwoners zullen er van profiteren. Verwacht wordt dat het systeem met het doorverkopen van de Peepoos als kunstmest na drie jaar quitte zal draaien. Dat is het doel dat Simavi voor ogen heeft.
‘De kracht van Peepoo is dat het aansluit bij de leefgewoonten van mensen in Kibera, en dit duurzaam verbetert, in plaats van mensen te dwingen hun gedrag aan te passen’, vertelt Rolien Sasse, directeur van Simavi. ‘Natuurlijk is het niet dé oplossing voor een algemeen gebrek aan veilige sanitatie, maar voor mensen zonder een alternatief, zoals de inwoners van Kibera, is het wel een oplossing. We zijn dan ook erg blij dat we met deze extra bijdrage van de NPL hen kunnen helpen aan een betere toegang tot een schoon toilet en een meer hygiënische leefomgeving.’
Ook het Zweedse bedrijf Peepoople, producent van de biologisch afbreekbare toiletzakjes, is erg blij met de extra trekking van de Nationale Postcode Loterij. ‘Dit is een belangrijke stap vooruit’, zegt projectdirecteur Camilla Wirseen. ‘Zo kan het project in Kibera groter groeien en het alledaagse leven van duizenden wijkbewoners verbeteren, van jong tot oud.’