Sierteeltgewassen bron voor groene gewasbescherming

Sierteeltgewassen bevatten natuurlijke plantenstoffen met een beschermend effect tegen ziekten en plagen die in de land- en tuinbouw voorkomen. Een literatuurstudie van Kenniscentrum Plantenstoffen had dit al eerder aangetoond.

Het recente onderzoek ‘De sierteelt in de Biobased Economy’ van het consortium FloraHolland, Kenniscentrum Plantenstoffen, Wageningen UR, Fytagoras en Prisna bevestigt dit nu door praktijkonderzoek.

Groene gewasbescherming
Dit consortium onderzoekt de mogelijkheid om groene gewasbeschermende stoffen te winnen uit 20 geselecteerde sierteeltgewassen. Deze gewassen, die als favoriet uit de literatuur komen en in Nederland worden geteelt, zijn specifiek voor dit doel door een aantal telers ziektevrij en zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen opgekweekt.

Sierteeltplant

Hieruit zijn extracten gemaakt van de groene plantendelen, de bloemen en soms ook de wortels. Een aantal sierteeltextracten uit de extractenbibliotheek van Kenniscentrum Plantenstoffen is hieraan toegevoegd. Al deze extracten worden getoetst op een aantal belangrijke plantenziekten en plagen zoals meeldauw, botrytis, luis, spint en trips. Bovendien worden ze chemisch geanalyseerd.

Veelbelovend
De eerste reutlaten van het project zijn veelbelovend. Extracten van een aantal sierteeltgewassen blijkt effectief te zijn tegen o.a. spint en meeldauw. Het onderzoek tegen bladluis, botrytis en trips loopt nog.

Begin 2016 wordt dit project afgerond en wordt bepaald of het perspectief biedt voor toekomstige commerciële toepassing.

Plaats een reactie