De Universiteit van Maastricht heeft Siemens Healthcare opdracht heeft gegeven voor de levering van drie krachtige hoogveld MRI systemen inclusief de huisvesting in een speciaal gebouw. De opdracht is maandag 14 februari 2011 in Maastricht getekend.
De MRI-scanners zijn bestemd voor het omvangrijke onderzoeksproject Brains Unlimited van de Universiteit Maastricht. Het ontdekken van hoe ons brein werkt kan met de krachtige apparatuur de komende jaren verder inzichtelijk worden gemaakt.
Siemens zal niet alleen de allerlaatste innovaties leveren op scannertechnologie maar zal tevens in het ontwerp en realisatie proces van het scannergebouw al haar kennis inbrengen op het gebied van duurzaam bouwen. Deze opdracht is voor Siemens Healthcare een van de grootste opdrachten in haar historie.
Het project Brains Unlimited is een initiatief van het MBIC (Maastricht Brain Imaging Centrum), onder leiding van professor dr. Rainer Goebel. Het MBIC is een onderdeel van de faculteit neuropsychologie. Het MBIC werkt nauw samen met hersenonderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Maastricht.
Door deze aanschaf zal de universiteit, naast een 3 Tesla en een 7,0 Tesla systeem, de beschikking krijgen over het krachtigste MRI systeem (9,4 Tesla) voor menselijk onderzoek dat er bestaat. Siemens is de enige onderneming in de wereld die een dergelijk systeem kan leveren. Dit MRI systeem is vele malen krachtiger dan een standaard MRI systeem in een ziekenhuis en laat hierdoor veel meer detail zien. Hierdoor wordt het mogelijk om op microscopische schaal naar het functioneren van onder andere het menselijk brein te kijken, of zoals professor dr. Goebel het zegt: “Now we can crack the code of the human brain.”
Wetenschappers hopen met dit onderzoek meer inzicht te verkrijgen naar de oorzaken achter MS, Alzheimer, Parkinson, Epilepsie en de ontwikkeling van tumoren. Tevens zal er studie gedaan worden naar de oorzaak van gedragsveranderingen en stoornissen zoals dyslexi en ADHD.
De huisvesting van deze scanners wordt op het campusterrein van de Universiteit Maastricht gesitueerd. Naast het scannergebouw zal ondermeer een incubator gebouw verrijzen wat gericht is op de huisvesting van start up bedrijven die zich richten op het verder vermarkten van innovaties die uit dit hersenonderzoek voortkomen.
Het project Brains Unlimited zal hierdoor tevens een enorme stimulans zijn voor de economische ontwikkeling van de regio. Het project ontvangt financiële steun van de Europese Unie, de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht.