Shortlist kwakzalversprijs 2012

Staatssecretaris Halbe Zijlstra, psychiater Rogier Hoenders en prof. H.F.J. Savelkoul van de Universiteit van Wageningen staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2012. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of instelling die het meest de kwakzalverij bevorderd heeft.

Op zaterdag 6 oktober 2012 om 13.30 zal in Felix Meritis in Amsterdam de winnaar bekend gemaakt worden. Daarna volgt een belangrijk symposium over kwakzalverij en magie in de sport met vooraanstaande sprekers uit de sportwereld.

De genomineerden
Halbe Zijlstra, sinds 2010 staatssecretaris van OC & W, is politiek verantwoordelijk voor het stelsel van meeneembare studiefinanciering, die o.a. wordt toegekend aan jongelui die in Engeland of VS chiropractie gaan studeren. En dat terwijl zij na repatriëring een waardeloos diploma hebben, dat terecht niet door hetzelfde ministerie van OC & W. wordt erkend

Rogier Hoenders (1972) is als psychiater werkzaam bij GGZ Lentis in Groningen en oprichter en manager behandelzaken van het Centrum Integrale Psychiatrie. Hij is voorstander van ‘integratieve psychiatrie’ en organiseert sinds 2002 congressen voor hulpverleners in de psychosociale hulpverlening waarbij relatief weinig deskundigen spreken, maar des te meer kwakzalvers zoals lama’s (‘tantric self-healing’), scheikundigen als Van der Greef (voorstander van ‘personalised Chinese medicine’) en Muskiet (voeding en psychiatrie) en paranormale denkers als Rupert Sheldrake en Martine Busch.

Prof.dr.ir. H.F.J. Savelkoul (1956), celbioloog en immunoloog, is hoofd van de afdeling Celbiologie en Immunologie van Wageningen Universiteit. Al geruime tijd maakt de Vereniging tegen de Kwakzalverij zich zorgen over de wijze waarop hij reguliere wetenschap vervuilt door onderzoek te doen naar de absurde fantasietjes uit de alternatieve wereld. Dat strekt zich bij hem uit van de relatie tussen voeding en ADHD, die tussen darmproblemen en autisme en de zgn. gevaren van electromagnetische stralen (wifi, mobieltjes, hoogspanningskabels etc.). Bovendien treedt Savelkoul november a.s. op als spreker op een congres van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken, waar hij zal schitteren naast orthomoleculair zakenman Schuitemaker, homeopaat Van Veen en ex-bedrijfsarts en bestrijder van vaccinaties Jannes Koetsier. Savelkoul is volledig blind voor de legitimiteit die hij verleent aan hoogst dubieuze alternatieve en voor de volksgezondheid schadelijke opvattingen.

Plaats een reactie