Shoppen is gezond!

Heb je even een oppepper nodig? Ga lekker winkelen, echt dit helpt!

Uit heel wat onderzoeken komt naar voren dat een poosje lekker winkelen een positieve boost kan geven aan je gezondheid. Dus ja, heb je echt zo’n zin in winkelen, maar krijg je thuis te horen dat je nu even niets nodig hebt, ga gerust. Je voelt je na het shoppen absoluut beter. En dan zijn ze thuis ook weer blij…

Lees hieronder maar eens de 9 belangrijkste voordelen van shoppen opgesteld door Suzi Vasques Dias (Personal Shopper en styliste).

1. Tijdens het winkelen verbrand je heel wat calorieën. Uit een Brits onderzoek bleek dat vrouwen zo’n 300 kilometer per jaar wandelen tijdens het winkelen. Kijk eens hier, hoe goed is beweging voor onze gezondheid en shoppen helpt ons hier dus bij.

2. Als je aan het winkelen bent, of als je op internet naar iets leuks speurt, voelt dat eigenlijk een beetje als een soort mini-vakantie. Je kunt tijdens het shoppen en rondkijken even alles vergeten waarmee je bezig was en op die manier wordt je hoofd lekker leeg. Daarom voel je je na het winkelen vaak heerlijk ontspannen en is er weer ruimte in je hoofd om opgefrist verder te gaan met waar je mee bezig was.

3. Het schijnt dat winkelen zelfs de levensverwachting van mensen doet stijgen. In Taiwan is een onderzoek uitgevoerd onder senioren en daaruit bleek dat mensen die dagelijks shoppen, ouder worden dan mensen die niet frequent winkelen. Een verklaring hiervan zou kunnen zijn dat je automatisch beweegt als je gaat winkelen. Even een boodschapje doen bij de supermarkt valt hier ook onder. En ook op je brein heeft het een positief effect. Tijdens het winkelen denk je na over wat je koopt en dit zet de grijze cellen heerlijk aan het werk. En het winkelen haalt je even uit je isolement, je begeeft je onder de mensen en hebt misschien een praatje met iemand.

4. Wist je dat winkelen zelfs te maken heeft met creativiteit en kunst? Je bekijkt een mooie print op een jurkje en je ervaart een stukje schoonheid.

5. We raken met elkaar steeds meer doordrongen van het feit dat bewegen goed voor ons is. Meestal wordt zo’n 30 minuten per dag matig intensief bewegen aangegeven als criterium. Deze beweging heeft een remmende werking op hart-en vaatziekten en kanker. Maar ja, we hebben niet altijd zin om 30 minuten te joggen of te wandelen. Nu heeft onderzoek aangetoond dat een uur winkelen gelijk staat aan een half uur hardlopen! En het dragen van al die tassen, zou dat geen training van onze spieren zijn!

6. Winkelen verlaagt bij vrouwen het cortisolgehalte. Ook wel het stresshormoon genoemd. Door te gaan winkelen, geven we als vrouwen gehoor aan onze nesteldrang en aan het zorgen voor de spullen voor onszelf en onze huisgenoten.

7. Door het shoppen maken we in onze gedachten alvast onze dromen waar. Terwijl we die nieuwe pumps passen, zien we ons al lopen op dat feestje van volgende week. Je bereidt je dus mentaal alvast voor. Als je in de winkel al aan dat heerlijke moment van volgende week denkt, voel je je direct een stuk beter.

8. Deze visualisatie zoals bij punt 7 beschreven, geeft je een gevoel van controle. Op deze manier kunnen eventuele angsten verminderen. Het kan ook goed helpen bij op handen zijnde veranderingen. Ga je dus bijna verhuizen of komt er binnenkort een baby, ga even winkelen. Dat is erg goed in zo’n situatie van veranderingen.

9. Je kent het vast wel : Je komt uit de stad en thuis haal je de tassen leeg. Een nieuwe portemonnee, een mooie panty, een tijdschrift. Wat een heerlijk gevoel geeft dit, echt zo’n genietmoment. En dit zijn artikelen die niet eens veel hoeven te kosten. Maar wat kunnen ze je een geluksgevoel geven.

Meer weten over Suzi? Bekijk haar Personal Shopper Facebook pagina.

Plaats een reactie