Shell opnieuw niet in Dow Jones Sustainability Index

Shell staat opnieuw niet in de donderdag 8 september 2011 uitgekomen ranking van duurzame bedrijven door de Dow Jones. Vorig jaar werd de oliegigant uit de index verwijderd vanwege grootschalige olievervuiling in Nigeria.

Geert Ritsema van Milieudefensie: “Het is geen verrassing dat Shell opnieuw niet in de in de duurzaamheidsindex staat, vorige maand rapporteerde VN-milieubureau UNEP nog dat Shell zich bij de oliewinning niet aan de Nigeriaanse wet en internationale milieu-eisen houdt en dat het bedrijf gelekte olie onvoldoende opruimt.”

Shell werd in 2010 uit de index verwijderd omdat de olievervuiling die het bedrijf in Nigeria veroorzaakt vergelijkbaar werd geacht met de impact van de BP ramp in de Golf van Mexico. Het onderzoek van het UNEP naar de vervuiling van Ogoniland, een deel van de vervuilde Nigerdelta, bevestigde vervolgens dat Shell inderdaad in belangrijke mate verantwoordelijk is voor de langdurige milieuramp in het West-Afrikaanse land.

De verwijdering uit de Dow Jones index vorig jaar kwam vlak nadat het bedrijf het eigen bonusbeleid had gekoppeld aan de index. Deze koppeling werd echter teruggedraaid toen het bedrijf uit de index werd gezet. Ritsema: “Het bedrijf reageerde snel om de eigen bonussen veilig te stellen. Maar een jaar later hebben ze in Nigeria nog niks gedaan om de schade aan het milieu te repareren. Terwijl Shell wettelijk verplicht is de gelekte olie op te ruimen.”

Milieudefensie wil dat Shell snel met een plan komt waarin duidelijk staat hoe het bedrijf de gelekte olie in Nigeria gaat opruimen, en hoe lekkages in de toekomst worden voorkomen. Op donderdag 15 september 2011 spreekt de Tweede Kamer opnieuw over de rol van Shell in Nigeria. In januari van dit jaar was er een hoorzitting in de Kamer over hetzelfde onderwerp.

Plaats een reactie