Shell fakkelt nog meer gas af in Nigeria

Ondanks beloftes die Shell al vanaf de jaren negentig doet om te stoppen met het affakkelen van gas dat vrijkomt bij oliewinning in Nigeria, heeft het het olieconcern in 2010 meer gas afgefakkeld in het West-Afrikaanse land dan in 2009.

Dit blijkt uit het duurzaamheidsrapport dat Shell donderdag 14 april 2011 naar buiten heeft gebracht. Shell fakkelt volgens eigen cijfers ruim dertig procent meer gas af dan in 2009. Dit komt voornamelijk door verhoogde productie in Nigeria en nieuwe activiteiten in Irak.

Het affakkelen van gas heeft grote nadelige gevolgen voor de gezondheid van de lokale bevolking en voor het milieu. Terwijl het afgefakkelde gas gewoon opgevangen en gebruikt kan worden als aardgas. “Na jarenlang loze beloftes te hebben gedaan om te stoppen met het affakkelen, branden ze nu zelfs nog meer gas nodeloos af,” aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. In 2007 beloofde Shell nog dat het in 2009 zou ophouden met fakkelen in Nigeria.

In januari hield de Tweede Kamer een hoorzitting over het handelen van Shell in Nigeria. Ook toen was het onnodig affakkelen van gas een punt van kritiek.

Downloaden: Het duurzaamheidsrapport van Shell

Plaats een reactie