Serotonine heeft verstrekkende invloed op ontwikkeling van hersenen

In de hersenen leiden verstoringen in serotonineniveaus tot levenslange structurele veranderingen in de cortex (hersenschors) en afwijkend sociaal gedrag via een door de serotonine 5-HT3 receptor gestuurd mechanisme. Dat ontdekte Laura Smit-Rigter.

Serotonine is een neurotransmitter, ofwel een signaalstof, die belangrijk is voor de communicatie tussen zenuwcellen. Tijdens de ontwikkeling van de hersenen speelt serotonine een regulerende rol. Het serotoninesysteem is op dat moment echter zeer gevoelig voor de invloed van verschillende externe factoren waaronder negatieve levenservaringen en blootstelling aan medicijnen die invloed hebben op de serotoninehuishouding.

Smit-Rigter toont dat veranderingen in serotonineniveaus tijdens het vroege leven kunnen leiden tot een verstoorde ontwikkeling van hersengebieden zoals de cortex, een hersengebied betrokken bij verschillende cognitieve functies en bij het verwerken van sensorische en motorische informatie.

Deze permanente veranderingen in de hersenen kunnen later in het leven leiden tot gedragsveranderingen die kenmerkend zijn voor onder andere angststoornissen en autisme. Door meer inzicht te verkrijgen in de invloed van omgevingsfactoren op de serotoninehuishouding tijdens het vroege leven en de gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen, wordt volgens Smit-Rigter meer duidelijk over het ontstaan van psychiatrische aandoeningen die hun oorsprong vinden tijdens de ontwikkeling.

Promotiegegevens
Promotie: Mw. L.A. Rigter/ Biologie
Proefschrift: The role of the serotonin 5-HT3 receptor in cortical development
Promotor: dhr. prof. dr. W.J. Wadman
Datum: Woensdag 15 december 2010, 12:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie