Senioren helpen elkaar met belastingen

Belasting aangeven is ingewikkeld, zelfs bij voor-ingevulde aangiftes. Wie geen aangifte hoeft te doen, laat mogelijk geld liggen.

Boekhouding, bonnetje

Vorig jaar hebben ruim 127.000 senioren door heel Nederland hulp gekregen van belastinginvullers van de ouderenbonden ANBO, KBO en PCOB. Aangifte doen loont, zo blijkt.

Er zijn weer drukke tijden aangebroken voor belastingadviseurs, die door zeker drie miljoen Nederlanders worden ingeroepen om te helpen met het invullen van hun belastingaangifte. Bij velen staat de telefoon roodgloeiend. Dat geldt ook voor de 2.600 gecertificeerde belastinginvullers van de Belastingservice Ouderenbonden.

Helpen en signaleren
Speciaal opgeleide senioren helpen leeftijdsgenoten om hun aangifte veilig en op tijd in te dienen. En wat zeer gewaardeerd wordt: de belastinginvuller komt thuis langs en zorgt ervoor dat senioren geen geld laten liggen, zoals huurtoeslag, bepaalde zorgkosten of giften die aftrekbaar zijn. De speciaal opgeleide vrijwilligers van de ouderenbonden zijn goed op de hoogte van belastingregels en ook van de laatste wijzigingen. Zij zorgen ervoor dat hun leeftijdsgenoten minder belasting hoeven te betalen of zelfs geld terugkrijgen.

De vrijwilliger kan door het huisbezoek ook financiële problemen signaleren en oplossingen bieden. In veel gevallen ontstaat door de jaarlijkse aangifte een vertrouwensrelatie met de hulpvragers.

Service
De Belastingservice Ouderenbonden is bedoeld voor senioren van 65 jaar en ouder met een inkomen tot € 30.939 (alleenstaanden) en € 42.438 (gehuwden/samenwonenden) per jaar.

Senioren die lid zijn of worden van ANBO, KBO of PCOB en een belastinginvuller willen inschakelen, kunnen contact opnemen met hun eigen afdeling. Of bellen met het landelijke servicenummer: 0900-82 12 183 € 0,10 cent per minuut, elke werkdag bereikbaar tussen 9.30 en 12.30 uur.