Senioren bewust met gezondheid bezig

Senioren zijn bewust met hun gezondheid en levensstijl bezig. Dat blijkt uit onderzoek van ANBO, dé belangenbehartiger voor senioren, onder 1.755 leden en niet-leden.

fitnessende_senior

Een ruime meerderheid (62 procent) van de ondervraagden geeft aan bereid te zijn meer te sporten en gezonder te eten als dit betekent dat zij hierdoor langer thuis kunnen blijven wonen.

Dit onderzoek sluit naadloos aan bij de bevindingen van arts en onderzoeker David van Bodegom van de Leyden Academy on Aging. Onlangs zei hij in ANBO Magazine dat bijna driekwart van de aandoeningen bij ouderen, zoals ouderdomsdiabetes en een te hoge bloeddruk, te voorkomen zijn door een gezondere levensstijl. Over het ANBO- onderzoek zegt hij: “Prachtig dat ouderen bereid zijn gezond te leven om zelf te zorgen voor een langer actief en vitaal leven.”

Cultuuromslag zorg
ANBO-directeur Liane den Haan: “Met de voorgenomen plannen van staatssecretaris Van Rijn in de langdurige zorg neemt de noodzaak om gezond oud(er) te worden voor senioren toe. In veel gevallen geldt: wie gezond oud(er) wordt, woont langer thuis. Uit ons onderzoek blijkt dat mensen zich daar bewust van zijn én ernaar handelen. Dat is een mooie ontwikkeling die past bij het beleid van de regering om mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen.”

Resultaten
Uit het panelonderzoek blijkt dat ruim driekwart van de ondervraagden bereid is zijn of haar levensstijl te bespreken met een zorgverlener, zoals de huisarts of een diëtist, indien ouderdomsziekten, zoals diabetes of een te hoge bloeddruk, hiermee voorkomen kunnen worden. Ruim 25 procent is bereid voor zo’n gesprek te betalen. Een andere 25 procent wil zo’n gesprek alleen als het volledig door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Ook is bijna zeventig procent bereid zijn of haar levensstijl aan te passen als uit zo’n gesprek blijkt dat het huidige voedings- en bewegingspatroon tot ziektes kan leiden. Bijna 30 procent is hiertoe bereid als ze hun leven niet radicaal hoeven om te gooien.

Wandelen
Ouderen doen veel om gezond oud(er) te worden. Zo geeft ruim 80 procent van de ondervraagden aan op hun eten te letten. Eveneens bijna 80 procent geeft aan niet te roken of te zijn gestopt met roken om gezond ouder te worden. Op een derde plek met 71 procent komt voldoende sporten en bewegen. Ook niet teveel alcohol drinken wordt door 70 procent van de respondenten als reden opgegeven. Gemiddeld bewegen onze panelleden vier of meer keer per week. Wandelen wordt met 64 procent massaal gekozen als de manier om in vorm te blijven. Dit wordt gevolgd door fietsen, hardlopen en fitnessen.

Arts en onderzoeker Van Bodegom adviseert ouderen de oud-of-the-box methode: “Jezelf geen dingen verbieden maar zorgen voor een stimulerende (sociale) omgeving en een goede vaste routine. Dan kun je je ook uitspattingen veroorloven en blijft het leuk om gezond oud te worden.”

Actie
Den Haan: “De onderzoekresultaten laten zien dat senioren bewust met hun gezondheid bezig zijn en daar ook naar willen handelen. Nu is tijd voor verzekeraars en de overheid om in actie te komen. Zij moeten zorgen dat bewegen en gezond eten niet alleen gestimuleerd wordt, maar dat het ook gefaciliteerd wordt.”

Plaats een reactie