Selfness-vakantie op Kreta als nieuwe trend

Na de wellness-vakantie is ook Nederland rijp voor de selfness-vakantie. Bij de wellness-vakantie wil men ontspanning, liefst helemaal niets doen, in een weldadige luxe omgeving, met sauna of massage. Selfness is een populaire term voor zelfverwezenlijking, vorm geven aan je leven. Het klinkt zo vanzelfsprekend: ‘het vorm geven van je leven’. Maar menigeen wordt volledig in beslag genomen door de hectiek van de dag, bijvoorbeeld door een baan waar de zingeving niet altijd van af spat. En als je uitgeblust thuiskomt ga je eten, wat televisie kijken en daarna naar bed.

Dries Boele, een ervaren trainer in filosofische vragen

Mensen die op selfness-vakantie gaan zijn bereid in hun vakantie iets wezenlijks te ondernemen. Niet alleen bijkomen en loslaten, maar ook investeren in het leven. In Duitsland is de selfness-vakantie al een ware trend, maar ook in Nederland groeit deze markt.

Kreta biedt komend jaar een opvallend voorbeeld: de denkvakantie onder leiding van vooraanstaande Nederlandse docenten. ’s Ochtends voeden zij de gast met nieuwe inzichten, worden wezenlijke vragen over de kunst van het leven gesteld of wordt de gast meegenomen in de lerende universele waarde van mythen en sagen of de Kretenzische iconenkunst. Daarnaast worden bezoeken gebracht aan bijzondere plekken op Kreta waar je normaliter niet gauw zou komen en die het denken stimuleren.

Joep Dohmen, filosoof en schrijver van succesvolle boeken over levenskunst

De vakantieganger kan kiezen uit een week met Joep Dohmen, filosoof en schrijver van succesvolle boeken over levenskunst of Dries Boele, een ervaren trainer in filosofische vragen. Met de volksfilosoof en tv-bekendheid Bas Haring vindt overleg plaats over een eigen unieke bijdrage. De ‘zwaardere’ Gerard Visser van de Universiteit Leiden neemt de gast mee op ‘een reis naar de ziel’. Karin Braamhorst is specialist in de duiding van de wereldberoemde iconen van Kreta en bezoekt met de gasten unieke oude kerken en kloosters. Anna Schwerdtfeger verzorgt een workshop waarbij oude verhalen, de mythen en sagen, van waarde blijken te zijn voor je eigen functioneren in het hier en nu.

Door het bewustwordingsproces zijn gang te laten gaan, kom je dichter bij jezelf, dat is de gedachte. “Wie ben jij en wat wil jij?”. Of: “wat interesseert je nou écht?”. Deze vragen gaan verder dan een goede baan waarmee je lekker verdient en het hebben van een geschikte partner. Of zoals Joep Dohmen het zegt: ‘Ik zou het prachtig vinden als ze mij op Schiphol alweer vergeten zijn, maar voor de rest van hun leven bezig zijn met de vragen van de levenskunst’.

Evdaimonia is Grieks voor ‘gelukzaligheid’. Gelukzaligheid is wat men de gasten op Kreta pretendeert te bezorgen. Meer dus dan een ‘leuke vakantie’.

Meer informatie vindt u op www.evdaimonia.nl