Seks voor 5 euro

In de 3Doc: Sex voor 5 euro onderzoekt Yolanthe Sneijder Cabau kinderprostitutie in Brazilië. Op de achterbank van een taxi zit Yolanthe. De taxichauffeur vertelt: “You can easy buy a young girl, like you buy chocolate”.

Yolanthe is medeoprichter en ambassadeur van stichting Free a Girl en op missie in Brazilië. Vanwege het WK-voetbal is de verwachting dat de vraag naar seks met minderjarigen zal toenemen. Yolanthe wil dat dit stopt.

De EO zendt Sex voor 5 euro uit op donderdag 5 juni om 21.35 uur op Nederland 3.

Fortaleza, Brazilië
Rond de bars langs de boulevard hangen minderjarige meisjes rond, op zoek naar mannen om geld te verdienen. Langs verlaten uitvalswegen worden de meisjes opgepikt. De prijs die de mannen betalen: vijf euro. De prijs die de meisjes betalen: een jong verwoest leven. Hoe kunnen meisjes die al op hun twaalfde begonnen in de prostitutie de vicieuze cirkel van armoede, geweld en drugs ontvluchten? Hoe zit de cirkel van vraag en aanbod in elkaar?

3Doc, Sex voor 5 euro, Yolanthe Sneijder Cabau

Jonge meisjes
Voor Free a Girl maakt Yolanthe zich, samen met haar man Wesley Sneijder, sterk om minderjarige meisjes uit de prostitutie te halen. Om zich te verdiepen in hun levens gaat ze ’s nachts naar de straten waar de meisjes werken. Elizabete is 22 jaar. Vanaf haar twaalfde verdient ze haar geld in de prostitutie. “Mensen veroordelen me, maar niemand weet hoe mijn leven thuis is.”

Yolanthe gaat met haar de favela in waar de meisjes wonen. Om te eten moeten ze zich prostitueren. Ze zijn een doelwit van drugsdealers. Hun ouders hadden net zo’n leven en stonden de prostitutie oogluikend toe. Fabienne vertelt dat dat ze op haar dertiende, met twee andere minderjarige meisjes, werd misbruikt door de eigenaar van een luxe hotel. De man is gearresteerd. Maar ook de meisjes zijn schuldig, zegt ze. Ze hebben er zelf aan meegedaan.

Zonder vraag is er geen aanbod
Seks met minderjarigen is strafbaar in Brazilië. De gevangenis in Fortaleza zit overvol. Yolanthe wil van de veroordeelde mannen weten wat hun motieven zijn. Als het gesprek niet loopt omdat ze blijven ontkennen, vertelt Yolanthe haar ervaringen aan Wesley. Met het hart op de tong zegt hij dat ze “die lui levenslang moeten opsluiten.” Als een man die er niet omheen draait Yolanthe vertelt over zijn behoefte aan seks met minderjarige meisjes kost het haar zichtbaar moeite haar walging te onderdrukken. Zolang de mannen menen dat de meisjes er later geen last van zullen hebben, blijven zij hun levens verwoesten. Voor vijf euro.

Yolanthe Sneijder-Cabau is actrice en tv-presentatrice. In 2008 richtte ze, samen met onder anderen Arjan Erkel, Free a Girl op. De stichting zet zich in om jonge meisjes uit de prostitutie te bevrijden en een toekomst te bieden.

Margit Balogh draaide de afgelopen jaren diverse documentaires (camera en geluid). Haar doel is om zo dicht mogelijk bij de personages te komen. Een goed voorbeeld is de documentaireserie Lost die ze maakte voor de EO en die werd uitgezonden via Holland Doc.

Pieter van Huystee Film & TV staat bekend om de integere, zorgvuldig gemaakte documentaires voor de Publieke Omroep, internationale zenders en festivals. De onderwerpen variëren van Johan Cruijff (En un momento dado), Brazilië (O amor natural) en het Pieter Baan Centrum (Tony) tot het Rijksmuseum (Het nieuwe Rijksmuseum).

Sex voor 5 euro werd gemaakt met steun van CoBO, Free a Girl en Movies that Matter.

Plaats een reactie