Science center NEMO opent deuren voor onderzoek gezondheid kleuters

Op 6 en 7 maart laten ouders die deelnemen aan de ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development) hun kleuter onderzoeken tijdens een speciaal bezoek aan science center NEMO. Het weekend is onderdeel van de onderzoeksfase waarbij de GGD, in samenwerking met AMC en VUmc, de gezondheid van 5000 5- en 6-jarige kinderen test. De ABCD-studie is een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen.

Dat de onderzoeken plaatsvinden in NEMO is geen toeval. De centrale ligging maakt de reis voor ouders van buiten Amsterdam gemakkelijk. Daarnaast wil het grootste wetenschapsmuseum van Nederland hiermee vooral een bijdrage leveren aan het onderzoek. NEMO opent daarom haar deuren en stelt de benodigde faciliteiten beschikbaar. De gezinnen kunnen na de meting zelf op onderzoek uit in de fascinerende wereld van wetenschap en technologie.

De gezondheidstest bestaat uit het meten van lengte, gewicht, middelomvang, bloeddruk en hartslag. Daarnaast worden enkele druppels bloed afgenomen via een vingerprikje om het cholesterol- en bloedsuikergehalte te meten. Het leervermogen wordt onderzocht met een computertoets. De onderzoeksgegevens worden gebruikt om de risico’s op hart- en vaatziekten op latere leeftijd en ontwikkelingsproblemen als ADHD in kaart te brengen.

ABCD-studie
De ABCD-studie is in 2003 gestart door GGD Amsterdam, Academisch Medisch Centrum en VU medisch centrum. Ruim 8.000 kinderen, van verschillende etnische afkomst, worden gevolgd vanaf de zwangerschap van de moeder tot de volwassenheid. Onderzocht wordt in welke mate de gezondheid van deze kinderen (bij de geboorte en op latere leeftijd) wordt beïnvloed door de leefgewoonten en omstandigheden van hun moeder. Daarbij wordt specifiek gekeken naar gezondheidsverschillen tussen etnische bevolkingsgroepen. De gezondheid van kinderen in Nederland blijkt sterk af te hangen van etnische afkomst van de ouders. De oorzaken hiervoor zijn nog grotendeels onduidelijk.

Belangrijke resultaten van de ABCD-studie:

* Stress en tekort aan voedingsstoffen (foliumzuur, vitamine B12) tijdens de zwangerschap leiden tot een lager geboortegewicht. Ook heeft dit een negatieve invloed op het gedrag- en leervermogen.
* Surinaamse en Antilliaanse kinderen hebben vaker een lager geboortegewicht. Daarbij spelen naast genetische factoren ook leefstijl en omgeving een rol.
* Etnische verschillen in overgewicht op kleuterleeftijd zijn gerelateerd aan overgewicht van de moeder vóór de zwangerschap en een versnelde groei van het kind tijdens de eerste levensmaanden.

Plaats een reactie