“Schultz laat de steden stikken”

Milieudefensie roept de Tweede Kamer op om de luchtvervuiling in steden aan te pakken. Woensdag 3 april 2013 bespreekt de Kamer het
luchtkwaliteitsbeleid van minister Schultz van Haegen.

PollutionFotcredits: Eric Schmuttenmaer (cc)

Volgens Milieudefensie doen de steden steeds meer hun best om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar laat het Rijk het afweten. De lucht in de Randstad behoort tot de meest ongezonde lucht van Europa.

“Minister Schultz toont geen enkele ambitie om luchtvervuiling echt aan te pakken en laat de steden stikken,” aldus Ivo Stumpe van Milieudefensie. “De lucht wordt in Amsterdam en Rotterdam zelfs onnodig viezer door het verhogen van de maximumsnelheid op stadssnelwegen. Gezonde lucht is voor de minister geen prioriteit.”

Amsterdam, Utrecht en Rotterdam werken aan maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan. Utrecht voert als eerste stad van Nederland een milieuzone in die naast vrachtwagens, ook de vuilste auto’s en bestelbusjes uit de binnenstad weert. Rotterdam wil specifiek de uitstoot van het gezondheidsschadelijke roet aanpakken, al is daar nog geen wettelijk norm voor. Amsterdam gaat voor een autoluwe binnenstad. Stumpe: “Al die extra maatregelen zijn helaas niet genoeg. Het is wrang dat terwijl steden proberen de lucht voor hun inwoners gezonder te krijgen, Schultz op rijkswegen dwars door de steden extra vervuiling creëert.”

De Tweede Kamer spreekt woensdag 3 april 2013 14:00 uur over het Luchtkwaliteitsbeleid. Volg campagneleider verkeer Ivo Stumpe ook op twitter: https://twitter.com/ivostumpe

Plaats een reactie