Door het vele voorschrijven van chinolonen, een bepaald type antibiotica, wordt het behandelen van infecties moeilijker. Dat schrijft arts-microbioloog Karola Waar in het farmacotherapeutisch tijdschrift MFM. Door het vele gebruik worden de te bestrijden bacteriën resistent. Chinolonen kunnen de infectie dan niet meer verhelpen en dus zijn reserve-antibiotica het alternatief. Als huisartsen niet zeer terughoudend zijn met het voorschrijven, behoort de behandeling met antibiotica op termijn tot het verleden.
Chinolonen hebben weinig bijwerkingen en kunnen oraal worden ingenomen. Daarom schrijven artsen dit type antibiotica wereldwijd veel voor. Door het vele gebruik neemt echter de resistentie tegen de middelen snel toe. Er treedt daarnaast kruisresistentie op: bacteriën worden niet alleen resistent tegen chinolonen maar ook tegen andere antibiotica. Het gevolg is dat deze antibiotica niet meer werken en patiënten moeten worden opgenomen in een ziekenhuis voor een duurdere behandeling.
Uitgestelde recept
Karola Waar pleit er in MFM voor chinolonen alleen voor te schrijven als er een duidelijke indicatie voor bestaat en er geen alternatief is. Daarnaast moet het antibioticagebruik verminderd worden, bijvoorbeeld met het uitgestelde recept. Patiënten krijgen dan wel een recept, maar gebruiken het alleen als de symptomen niet binnen enkele dagen verbeteren.
MFM
Karola Waar is arts-microbioloog bij het Izore Centrum voor Infectieziekten Friesland. In MFM kunt u het gehele artikel lezen. Daarnaast is er onder andere aandacht voor opioïden in de palliatieve fase bij COPD en ontwikkelingen in de behandeling van obesitas. MFM verschijnt vier keer per jaar en wordt uitgegeven door Prelum Uitgevers en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).