Schoonste Stranden Top 10

Nederlanders kunnen stemmen om hun favoriete strand in de Schoonste Stranden Top 10 van Supporter van Schoon te krijgen.

Schoonste Stranden Top 10

Onder de personen die voor 14 augustus 2013 via www.supportervanschoon.nl op de uiteindelijke nummer één stemmen wordt een barbecue voor tien personen op hun favoriete strand verloot.

De verkiezing heeft dit jaar een nieuwe opzet, waarin het publiek een even grote stem heeft als de experts. Voorgaande edities werd de winnaar bepaald door de inspecties van de ANWB-inspecteurs en koos het publiek zijn eigen winnaar. Omdat bij de schoonheid van de stranden de inzet en medewerking van het publiek juist van groot belang is, spelen zij vanaf dit jaar een nog belangrijkere rol. Hun stem bepaalt vanaf nu de helft van het eindresultaat. De beoordeling van de inspecteurs bepaalt de andere helft.

Gigantisch zandkasteel
Ook nieuw is dat er niet langer één winnende gemeente is, maar een top 10 van stranden en badplaatsen. Bij de verkiezing kan het publiek uit een lijst van 50 badplaatsen kiezen. Stemmen kan van 4 juli tot 14 augustus. Uiteindelijk wordt de top 10 op maandag 24 augustus 2013 bekendgemaakt. De nummer 1 wordt uiteraard extra in het zonnetje gezet en krijgt bovendien een jaar lang de wisselbokaal in de vorm van een metershoog zandkasteel op zijn strand. Deze blikvanger is voor strandgasten niet te missen.

Bastiaan Ragas gaf dit jaar in Zandvoort de aftrap voor de verkiezing. De zanger en acteur weet hoe het is om in de top 10 te staan, want in de jaren 90 scoorde hij vijftien hits met de populaire jongensband Caught in the Act. “Het bewust maken van de noodzaak om je rommel op te ruimen is belangrijk. En prijzen uitreiken is altijd beter dan bekeuringen uitdelen.”

Drukwerk

Stranden steeds schoner
De afgelopen jaren zijn de Nederlandse stranden ruim twee keer zo schoon geworden. Vorig jaar waardeerden de ANWB inspecteurs onze stranden gemiddeld met een 9,7. Het publiek verkoos met ruim 540 stemmen en een gemiddelde van 9,64 Castricum tot winnaar van de publieksprijs.

“Strandbezoekers vinden het prettig om op een schoon strand te zijn. Als je daar op het terras in het zonnetje zit smaken je patatjes lekkerder en is de kans groot dat je langer blijft. Strandbezoekers spelen een belangrijke rol bij het schoonhouden van het strand. Het is dan ook niet meer dan logisch dat hun oordeel even zwaar telt als dat van de inspecteurs”, aldus Justine de Haas van Stichting Nederland Schoon.

Plaats een reactie