Scholieren wandelen voor water vanaf Museon Den Haag

Elke dag een emmer met zes liter water op je rug of hoofd dragen. En dat zes kilometer lang. Dat is wat moeders en kinderen in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken.

Om te ervaren hoe dat voelt voor hun leeftijdgenoten liepen er voor Simavi 21 maart 2012 twaalf en een half duizend leerlingen uit groep 7 en 8 tijdens het evenement ‘Wandelen voor Water‘ zes kilometer met zes liter water op hun rug.

In Den Haag wandelden donderdag 22 maart 2012 zo’n 900 leerlingen uit het primair onderwijs mee. Deze wandelactiviteit wordt jaarlijks in samenwerking met Dunea en het Museon georganiseerd. Het startschot werd om 9:30 uur gegeven in het Museon in Den Haag door acteur Eric Bouwman. De activiteit ‘Wandelen voor water’ sluit aan bij de thematiek van de permanente expositie ‘Water, bron van leven’ in het Museon.

Schoon drinkwater
Wandelen voor Water is een landelijk initiatief van Aqua for All en wordt in Den Haag door ontwikkelingsorganisatie Simavi georganiseerd in samenwerking met Dunea en Museon. Verspreid over verschillende wandelroutes in het land hopen de 195 scholen een groot geldbedrag op te halen voor Simavi voor een gezondheidsproject in Kenia.

Recordaantal kinderen
Dit jaar lopen er voor Simavi het recordaantal van 12.500 leerlingen mee.’Het is geweldig dat steeds meer kinderen zich willen inzetten en zelf willen ervaren hoe het voelt om zes kilometer met zes liter water op je rug te moeten lopen’, zegt een trotse directeur van Simavi Rolien Sasse. ‘Het is goed te beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat drinkwater uit de kraan komt. In Nederland gebruiken we al snel per persoon per dag 120 liter water uit de kraan. In ontwikkelingslanden lopen moeders en kinderen elke dag kilometers naar een waterbron om hun dagelijkse hoeveelheid water te halen. En dat is dan nog vaak vervuild ook. Zo’n 80 procent van alle gevaarlijke ziekten in arme landen wordt veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte hygiëne.’

Vierduizend kinderen per dag
Dagelijks sterven vierduizend kinderen aan de gevolgen van watergerelateerde ziektes en diarree. Samen met moeders in ontwikkelingslanden werkt Simavi aan een oplossing. Dit jaar lopen de leerlingen voor een water- en sanitatieproject in Kenia. Samen met onze partner CABDA helpen we in het westen van Kenia in 47.644 mensen aan veilig drinkwater en schone wc’s. Door twintig extra waterbronnen te beschermen in worden 15.000 mensen geholpen. Nog eens 10.000 mensen profiteren van de veertig waterbronnen die beschermd worden. 22.500 kinderen krijgen toegang tot schone wc’s op school en kunnen gebruik maken van de daar aanwezige watertanks.

Expositie ‘Water, bron van leven’
‘Water, bron van leven’ is een interactieve tentoonstelling in Museon Den Haag, waarin het belang van schoon drinkwater en de problemen rond de verdeling ervan aandacht krijgen. Op interactieve wijze leert de bezoeker hoe water verdeeld kan worden tussen verschillende soorten gebruikers en welke consequenties dit heeft. Daarnaast komen onderwerpen als het effect van drinkwater op het menselijk lichaam, het belang van goede sanitaire voorzieningen en hygiëne aan de orde. Het Museon is voor deze tentoonstelling een samenwerking van meerdere jaren aangegaan met Dunea.

VN-stad Den Haag
Eén van de acht millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties is: ‘Meer mensen in een duurzaam leefmilieu’. Veilig drinkwater is een belangrijk onderdeel van deze doelstelling. Voor Den Haag als VN-stad is ‘Wandelen voor Water’ uitgegroeid tot een traditie binnen de stadsgrenzen.

Plaats een reactie