Scholieren met talent in de schijnwerpers op Toptalentengala

Jonge toptalenten uit de bovenbouw van het vmbo, de havo en het vwo worden op zaterdag 8 april 2016 in de schijnwerpers gezet op het eerste Toptalentengala. Met 13 exclusieve masterclasses en een feestelijk galadiner in de Ridderzaal wordt het talent van de leerlingen gevierd, gestimuleerd en beproefd.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) nodigt alle leerlingen met talent uit om zich via www.toptalentengala.nl op te geven voor dit unieke evenement.

Toptalentengala

De leerlingen krijgen in het Museon in Den Haag les van toptalent uit de praktijk. Zo leren de talenten in de masterclass mode en ontwerp van Olcay Gulsen, modeontwerpster en eigenaar van Supertrash, hoe je een onderscheidend en duurzaam kledingstuk kunt ontwerpen. Filosoof Bas Haring buigt zich met de leerlingen over zeven grote vraagstukken, zoals: is democratie het beste systeem? Kan een robot verantwoordelijk zijn voor zijn daden? En, als Facebook precies weet wat jij wilt, wil je het dan wel echt?

Muzikant Ali B. staat aan de lat voor de masterclass muziek. Hij gaat aan de slag met het talent van de leerling, of dat nu viool spelen, drummen, opera zingen of rappen is. Sterrenkok Niven Kunz gaat samen met de leerlingen koken in de masterclass gastronomie. De scholieren mogen helpen met het bereiden van het diner dat op het gala wordt geserveerd. En van Sjaak Bral leren de jongeren alles over hoe je taal kunt gebruiken om in de toekomst je publiek te raken. Even geen spelling en grammatica, maar ontdekken hoe je taal kunt veranderen. Verder zijn er masterclasses creatie & design (Martijn van der Poll), ondernemerschap (Jip Samhoud), politiek (Mark Rutte), maatschappelijke betrokkenheid (Lilianne Ploumen), sport (Gerard Kemkers), béta &techniek (Anna Gimbrère), ICT (Evert Hoogendoorn) en zorg & robotisering (Tom Ederveen).

Trots op talent

“Nederland barst van het toptalent-in-de-dop en dat mag gevierd worden”, vindt Dekker. “Je mag trots zijn wanneer je een uitblinker bent en een talent hebt dat eruit springt”. Hij wil de deelnemers aan het Toptalentengala uitdagen om hun talent te ontwikkelen én hij pleit voor meer maatschappelijke waardering voor uitblinkers. “Deze jongeren zijn de belofte voor morgen. Die moeten we stimuleren om kritisch mee te denken, innovatieve plannen te maken en hun talent voor de maatschappij in te zetten”.

Deelname verdienen

Deelnemen aan het Toptalentengala gaat niet vanzelf. Scholieren zullen hun deelname moeten verdienen. Via de website www.toptalentengala.nl kunnen zij zich inschrijven voor een van de 13 masterclasses. Scholieren moeten aangeven welk talent zij hebben, bijvoorbeeld met een filmpje of een motivatiebrief aangeven waarom ze aan één van de masterclasses mee willen doen. De selectiecommissie beoordeelt de inschrijvingen op basis van motivatie, originaliteit en creativiteit. Toptalenten kunnen zich tot 24 februari 2017 inschrijven.

Talent in het onderwijs

De afgelopen jaren is er al veel in het onderwijs gedaan om talent te stimuleren. Zo kunnen leerlingen een vak op een hoger niveau examen doen, cum laude hun diploma halen, versneld door het vwo. Ook zijn er meer scholen met programma’s voor toptalenten en vervelen toptalenten zich steeds minder vaak in de klas. Het Nederlandse onderwijs was al heel goed in het voorkomen dat leerlingen door het ijs zakken, maar pakt nu dus ook steeds vaker de handschoen op als het gaat om toptalent. Met het Toptalentengala wordt talent nu ook publiekelijk in de spotlight gezet.

Plaats een reactie