Scholieren kiezen studie die ze leuk vinden

Scholieren laten zich bij het maken van hun studiekeuze niet beïnvloeden door een slechte economie. Dat is één van de conclusies uit een onderzoek onder 1200 scholieren VMBO, HAVO en VWO door Scholieren.com. 69% van de scholieren kiest voor een die studie zij leuk vinden, ze gaan er bovendien van uit dat de situatie na afloop van hun studie zal zijn verbeterd.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Studie Beurs, die van 14 tot en met 16 oktober plaatsvindt in Jaarbeurs Utrecht. Centrale vragen in het onderzoek zijn: hoe kiezen scholieren een studie en wat zijn de belangrijkste beïnvloeders daarbij.

Multimediaal platform
In het onderzoek geven scholieren verder aan dat zij bij het kiezen van een vervolgstudie vooral open dagen belangrijk vinden(73%), gevolgd door internet (65%), lessen op school (60%), beurzen (37%), de decaan (28%) en tijdschriften (26%). Beurzen zijn met een score van 37% een belangrijk oriëntatiemoment. Olav Masseling, Cluster Manager bij VNU Exhibitions, benadrukt: “Wij bieden een multimediaal platform waar studenten zich op allerlei manieren kunnen oriënteren op een vervolgstudie. Zo kunnen scholieren de University Campus bezoeken, zich digitaal oriënteren op Studiekeuze 123, zich voorbereiden op school met behulp van een ‘lesidee’, op de beurs studieadvies krijgen van decanen en diverse publicaties raadplegen. Bovendien geloof ik dat persoonlijk contact nog steeds een grote rol speelt bij het maken van een studiekeuze.”

Studiekeuzeproces
Belangrijke mensen in het studiekeuzeproces zijn voor scholieren vooral ouders (68%), gevolgd door mentor/leraar (37%), vrienden (37%), de decaan (27%) en klasgenoten (19%). Op de vraag wat het meest belangrijk is bij de keuze van een vervolgstudie antwoorden scholieren dat dat vooral de kwaliteit van de opleiding is (89%), met afstand gevolgd door leuke studentenstad en uitgaansleven (48%), het kunnen vinden van een studentenkamer (29%), dichtbij het huis van mijn ouders (28%), studentenverenigingen (15%), docenten uit het bedrijfsleven/sprekende namen (14%) en studiekeuze van vrienden (13%). De helft van alle scholieren oriënteert zich langer dan anderhalf jaar voor het eindexamen op de vervolgstudie. Scholieren, zo blijkt uit het onderzoek, beoordelen hun decaan/decanen met het rapportcijfer 6,8.

Meer informatie
Studie Beurs 2010 wordt georganiseerd door VNU Exhibitions Europe.

Website: www.studiebeurs.nl

Plaats een reactie