Schippers maakt zorgafspraken met India

Minister Edith Schippers (VWS) heeft donderdag 30 januari 2014 in New Delhi een samenwerkings-overeenkomst gesloten met haar Indiase collega Azad. Hoofdonderwerp is de samenwerking bij de aanpak van de mondiale problematiek van de antibioticaresistentie.

Internationaal samenwerken
Steeds meer bacteriën worden resistent tegen antibiotica, met als gevolg dat ziektes die tot nu makkelijk te bestrijden zijn, weer risicovoller of zelfs levensbedreigend worden. Nederland en India gaan zowel bilateraal samenwerken, bijvoorbeeld als het gaat om ontwikkeling van nieuwe soorten antibiotica, als gezamenlijk in het verband van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Beide bewindslieden spraken eveneens af dat er meer samengewerkt gaat worden op het gebied van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen, tussen de Inspecties van beide landen en tussen het RIVM en haar Indiase zusterorganisatie.

Life Sciences & Health
Het akkoord tussen de ministers Schippers en Azad stimuleert eveneens verdere samenwerking op bedrijfseconomisch terrein tussen Nederland en India. Nederlandse bedrijven in de sector Life Sciences & Health krijgen er betere mogelijkheden door om met Indiase partners (overheid en bedrijven) zaken te doen. Schippers zet zwaar in op internationale aspecten van zorg. Eerder al leidde zij economische missies van de sector Life Sciences & Health naar India en China. Met China en Rusland maakte zij eerder al afspraken over de aanpak van antibiotica-resistentie.

Schippers: “Zorg speelt steeds vaker op het wereldtoneel. In het belang van de volksgezondheid en in het belang van Nederlandse bedrijven, wil ik dat Nederland sterk internationaal aanwezig is”.

Onderzoek naar dementie
Schippers had vandaag in Delhi ook overleg met de Indiase minister van Wetenschap en Technologie, Jaipal Reddy. Hierbij gaven zij het startsein van een gezamenlijk project van Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en the All India Institute for Medical Sciences over de oorzaken van beroertes en dementie.

Plaats een reactie