‘Schilders aan zee. Van Mondriaan tot Munch’

In 65 zee- en kustgezichten van internationaal toonaangevende kunstenaars geeft Singer Laren een overzicht van de ontwikkelingen in de Noord-Europese moderne kunst. Meesterwerken van het Duitse Museum Kunst der Westküste tonen de aantrekkingskracht van de Noordzee op kunstenaars als Max Beckmann, Johan Bartold Jongkind, Max Liebermann, Emil Nolde, Piet Mondriaan, Jan Toorop en Edvard Munch. Primeur is een tot op heden nog nooit geëxposeerde vroege Munch van zijn twee zusters aan het fjord.

De tentoonstelling ‘Schilders aan zee. Van Mondriaan tot Munch’ is van 16 februari 2012 t/m 28 mei 2012 te zien in Singer Laren.

Jan Toorop, Dijkweg bij Westkapelle, 1910.

De zee en de kusten hebben al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op schilders. Als voorboden van de moderne kunst zochten Europese kunstenaars eind 19de en begin 20ste eeuw de afzondering van de Noordzeekusten. Zij wijdden zich daar vol overgave aan het schilderen in de openlucht. De intense weersomstandigheden en de ongewone wereld aan zee trok ze weg uit de steden. Hun schilderijen vertonen een rijkdom aan romantische, realistische, impressionistische, symbolistische en later expressionistische stijlen. Behalve de lokale bevolking werden spectaculaire zeegezichten, steile fjorden, vlakke landschappen, weidse horizonten en het toeristische strandleven in populaire badplaatsen verbeeld. De tentoonstelling voert de bezoeker langs de Noordzeekusten van Zeeland tot het noorden van Noorwegen. We volgen de zee en kustlijn in de periode 1830 -1930 door de ogen van Deense, Duitse, Noorse en Nederlandse kunstenaars.

‘Schilders aan zee. Van Mondriaan tot Munch’ geeft een overzicht van de ontwikkelingen in de Noord-Europese kunst via wegbereiders van het impressionisme als Barthold Jongkind en Eugène Boudin tot avant-gardisten als Piet Mondriaan, Jan Toorop, Max Liebermann, Emil Nolde en Edvard Munch. Daarnaast presenteert de tentoonstelling verrassende werken van in Nederland minder bekende Duitse en Skandinavische kunstenaars als Otto Heinrich Engel, Hans Peter Feddersen, Peder Severin Kroyer en Johan Christian Dahl.

De collectie van het Museum der Westküste op het Duitse Waddeneiland Föhr is bijeengebracht door de Duitse pharmaceut Dr. Frederik Paulsen (1909-1997). Net als het echtpaar William en Anna Singer legde hij met zijn verzameling moderne kunst de basis voor een particulier museum. Gelijktijdig met “Schilders aan Zee” worden hoogtepunten van de Singer verzameling in Föhr getoond onder de titel “Laren am meer”.

Plaats een reactie