Schaatsongevallen zorgen voor extra zorgkosten

Schaatsers moeten polsbeschermers dragen. Daarvoor pleiten drie onderzoekers van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. De drie onderzoekers berekenden dat de hand-en polsletsels leiden tot aanzienlijke zorgkosten.

De onderzoekers, Geraldine Nanninga, Mirelle Bröker en Maarten van der Elst analyseerden de gegevens van 256 patiënten die na een schaatsongeval werden behandeld. De patiënten kwamen tijdens de vorstperiode tussen 31 januari en 13 februari 2012 terecht op de Spoedeisende Hulp van het Delftse ziekenhuis.

79 procent van de patiënten had letsel aan de bovenste ledematen (schouder, elleboog, pols en hand), terwijl 8 procent letsel aan de onderste ledematen (vanaf heup tot aan de voet) had. De drie onderzoekers berekenden dat de medische behandelkosten voor alle hand- en polsletsels samen (135 patiënten) in totaal rond de 125.000 euro bedragen. De onderzoekers stellen voor op grote schaal polsbeschermers beschikbaar te stellen bij ijsbanen en populaire schaatsgebieden.

De Spoedeisende Hulp van het Reinier de Graaf verwacht dit weekend weer veel mensen met letsel als gevolg van de gladheid. Afgelopen dagen werden al 40 patiënten extra behandeld. Er is extra personeel ingezet en gastvrouwen serveren soep aan onfortuinlijke schaatsers en hun familie.

Plaats een reactie