Save the Children eert vroedvrouwen

Vroedvrouwen Madina Rashidi uit Afghanistan en Catharina Ojo uit Nigeria worden 19 juni 2011 in Durban Zuid Afrika door Save the Children en de International Confederation of Midwives (ICM) geëerd met de ‘Midwive Award for exceptional contribution’ voor hun gedrevenheid om vrouwen- en kinderlevens te redden.

Hiermee drukken de organisaties hun erkenning uit voor het belangrijke werk van vroedvrouwen, met name in gebieden waar de aanwezigheid van vroedvrouwen niet vanzelfsprekend is. Het merendeel van de 358.000 moeders en 3.3 miljoen baby’s die in het kraambed sterft, overlijdt in ontwikkelingslanden. De rol van vroedvrouwen in het voorkomen van deze moeder- en kindersterfte is cruciaal.

De Midwifes Award wordt dit jaar door Save the Children uitgereikt in het kader van haar Internationale campagne ‘Stop Kindersterfte’ en haar programma ‘Saving Newborn Lives’ dat gefinancierd wordt door de Bill en Melinda Gates Foundation.

De 20 jarige Madina Rashidi woont op het platteland van de provincie Jawzjan, Afghanistan. Zij was de enige vrouw in haar gemeente die de middelbare school afrondde en werd geselecteerd om de vroedvrouwenopleiding te volgen. Sinds 2009 is zij de enige vroedvrouw in het dorp en levert zij in de kliniek 24 uur per dag zorg aan zwangere vrouwen voor, tijdens en na de bevalling. Madina heeft een doorslaggevende rol gespeeld in het veranderen van eeuwenoude tradities. De meeste vrouwen bevielen thuis met hulp van familie of volkomen alleen. Ze wist de mannen in haar gemeenschap te overtuigen van het belang van een vroedvrouw bij de bevalling en moedigde vrouwen aan om naar de kliniek te komen. Hierdoor is Madina er in geslaagd om de pre- en postnatale zorg te vergroten en om meer bevallingen in de kliniek te laten plaatsvinden. Hiermee heeft zij vele levens gered.

Hoofdverpleegkundige Catharine Ojo woont in het Noorden van Nigeria. Ze startte in het ziekenhuis waar zij werkt een afdeling voor bijzondere zorg aan pasgeborenen nadat een te vroeg geboren baby’s diverse keren op het randje van de dood balanceerden. Ze is een ware leider en traint andere vroedvrouwen in de zorg voor pasgeborenen, prenatale zorg (zoals de kangaroe methode) en het voorkomen van moeder-kind HIV overdracht. Daarnaast coacht ze jonge vroedvrouwen en is ze betrokken bij diverse studies en onderzoeken om de zorg voor pasgeborenen in Nigeria te verbeteren.

Tijdens en vlak na de bevalling lopen vrouwen en pasgeboren baby’s het grootste risico om te overlijden. Vroedvrouwen spelen een cruciale rol om moeder- en kindersterfte tegen te gaan. Op dit moment is er een wereldwijd tekort van 350.000 vroedvrouwen, vooral in Afrika. Er zijn veel meer vroedvrouwen nodig met het doorzettingsvermogen en de betrokkenheid van Madina en Catharine om ervoor te zorgen dat geen enkele vrouw waar dan ook ter wereld de bevalling alleen moet doorstaan. Als alle bevallingen worden begeleid door goed opgeleide vroedvrouwen en plaats zouden vinden met medische voorzieningen binnen handbereik, dan zou het overlijden van 1.3 miljoen pasgeboren baby’s voorkomen kunnen worden.

Plaats een reactie