Sap roept op tot Roze Stembusakkoord

0
968

Jolande Sap, lijsttrekker GroenLinks, roept alle partijen in de Tweede Kamer die opkomen voor homorechten op tot het sluiten van een Roze Stembusakkoord. GroenLinks wil na de verkiezingen snel stappen zetten op het gebied van homo-emancipatie.

Sap: “Wij zijn het wachten zat. Opeenvolgende kabinetten laten zich gijzelen door partijen als het CDA, ChristenUnie en de SGP. Terwijl er een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is voor homo-emancipatie. Elke keer wordt een nieuwe politieke smoes verzonnen om maar niet tot actie over te hoeven gaan. Neem de weigerambtenaar. Er zijn twee moties van GroenLinks aangenomen om daar een einde aan te maken, en nog weigert minister Spies die uit te voeren.”

Een meerderheid van de Tweede Kamer dringt al jaren aan op verbetering van de positie van homo’s en lesbiennes in Nederland. Zo werd al in 2000 een motie door de Kamer aangenomen die stelde dat het kabinet moest regelen dat meemoeders het kind van hun partner moeten kunnen erkennen. Maar het wetsvoorstel Lesbisch Ouderschap is anno 2012 nog altijd geen realiteit. De positie van homoseksuele leraren en leerlingen is nog niet goed geregeld en voorlichting over homoseksualiteit schiet er veel te vaak bij in. Schrijnend is ook dat transgenders zich gedwongen moeten laten steriliseren, voordat zij tot geslachtswijziging over kunnen gaan.

Sap: “Ik wil dat we al deze zaken nu eindelijk eens goed gaan regelen. Ik roep alle homogezinde partijen op om zich te verenigen in een roze stembusakkoord, zodat homo-emancipatie na de verkiezingen de prioriteit krijgt die het verdient.”