Santeon looft Wetenschapsprijs uit

Vrijdag 16 september 2011 werd de eerste Santeon Wetenschapsdag gehouden in het Catharina-ziekenhuis te Eindhoven. Sabine Meijvis van het St. Antonius Ziekenhuis sleepte de Santeon Wetenschapsprijs in de wacht. Zij deed onderzoek naar behandeling van patiënten met longontsteking. Dit onderzoek vormt tevens de aanzet tot de eerste grootschalige Santeon studie, die komende winter van start gaat.

2e auteur Hilde Remmerts, tegenwoordig werkzaam bij ziekhuis Gelderse Vallei, neemt de Santeon Wetenschapsprijs in ontvangst van Douwe Biesma, bestuursvoorzitter en portefeuillehouder onderzoek Santeon. Sabine Meijvis van het St. Antonius Ziekenhuis is kortgeleden bevallen.

Multidisciplinaire uitwisseling
Wetenschap en innovatie staan bij de Santeon ziekenhuizen hoog in het vaandel. Om onderzoek met elkaar te delen, nieuwe onderzoeksthema’s te verkennen en samenwerking te stimuleren, wordt voortaan jaarlijks de Santeon Wetenschapsdag georganiseerd. Alle Santeon ziekenhuizen hielden eerder dit jaar hun eigen wetenschapsdagen. De winnaars van deze ‘lokale dagen’ streden vrijdag om de Santeon Wetenschapsprijs door elk hun onderzoek te presenteren. Dit leverde een gevarieerd multidisciplinair programma op, de onderwerpen liepen uiteen van: onopgemerkte onwenselijke geneesmiddeleninteracties bij kankerpatiënten, behandeling van overmatig speekselverlies bij patiënten met ziekte van Parkinson, Q-koorts in Nederland en het rendement van totale heupprotheses op de lange termijn.

Kortere ligduur
De prijs voor het beste onderzoek binnen de Santeon ziekenhuizen ging naar Sabine Meijvis en collega’s van het St. Antonius Ziekenhuis. Jaarlijks lopen honderdduizend Nederlanders een longontsteking op, dertigduizend van hen belanden in het ziekenhuis. De kosten voor de gezondheidszorg zijn hoog. Deze patiënten verblijven ruim een week in het ziekenhuis. Nog altijd is longontsteking de derde doodsoorzaak. Dit alles maakt de zoektocht naar een geneesmiddel met betere werking relevant.

Het onderzoek van Meijvis laat zien dat patiënten met een longontsteking korter in het ziekenhuis verblijven en een betere kwaliteit van leven ervaren als zij in de eerste vier dagen van hun verblijf worden behandeld met dexamethason (corticosteroïd); maar liefst een dag korter dan de controlegroep van patiënten die de gewone behandeling ondergaan. Het onderzoek werd in juni 2011 gepubliceerd in het gerenommeerde medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Santeon studie
De Santeon ziekenhuizen gaan ook samen klinisch onderzoek doen, gericht op verbetering van kwaliteit, veiligheid en/of doelmatigheid. De eerste grootschalige Santeon studie start deze winter en is een vervolg op het prijswinnende onderzoek. Het doel is het effect van dexamethason op het verkorten van de ligduur van patiënten met longontsteking te bevestigen. Een bevestiging van de resultaten en nadere analyse is nodig alvorens het gebruik van dexamethason richtlijn kan worden in de behandeling van patiënten met longontsteking.

Plaats een reactie