Voeding, gezondheid en gedrag is één van de grote onderzoeksdomeinen van Wageningen UR (University & Research centre). Het recent uitgegeven boek ‘Food, Nutrition & Behaviour – Research for healthy eating, healthy living’ geeft aan hoe breed en gespecialiseerd het Wageningse voedingsonderzoek is.
In de uitgave worden concrete resultaten beschreven die zijn geboekt dankzij de goede samenwerking van voedingswetenschappers met het bedrijfsleven, overheidsinstanties en gezondheidsinstellingen.
In de drie hoofdstukken van ‘Food, Nutrition & Behaviour – Research for healthy eating, healthy living’ wordt duidelijk hoe breed het Wageningse voedingsonderzoek is. Onderzoekers in Wageningen bestuderen hoe voedselpatronen kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en kanker. Er wordt gekeken hoe verschillende groepen consumenten gestimuleerd kunnen worden om een gezonde of duurzame voedselkeuze te maken. Aan oplossingen voor voedselallergieën wordt gewerkt. Evenals aan het ontwikkelen van vleesvervangers, het gezonder maken van bestaande voedselproducten zonder verlies van smaak en het beter conserveren van voeding.
Het eerste hoofdstuk is compleet gewijd aan de gezondheidseffecten van voedsel op de mens; het tweede hoofdstuk beschrijft het onderzoek naar eetgedrag en leefstijl; hoofdstuk drie gaat over voedselproductie, -bewaring en -distributie. De auteurs, dr. Charon Zondervan en prof. dr. Pieter van ’t Veer, beschrijven per hoofdstuk negen thema’s; bondig en met veel beeldmateriaal.
Showcases
Dat de voedingswetenschap ook tot heel nuttige, praktische toepassingen leidt, wordt duidelijk uit de showcases die na ieder hoofdstuk belicht worden. Dankzij de in Wageningen ontwikkelde kennis, de state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten en een uitstekende samenwerking met bedrijven, overheden en gezondheidsinstellingen, wordt er bijvoorbeeld daadwerkelijk betere voeding geproduceerd; minder zout, minder vet of beter geschikt voor mensen met een voedselallergie. En een unieke samenwerking met het nabijgelegen Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft ertoe geleid dat zowel ondervoede als zwaarlijvige patiënten nog beter begeleid kunnen worden.
Downloaden: Food, Nutrition & Behaviour – Research for healthy eating, healthy living
Samenwerking tussen bedrijfsleven en voedingswetenschap is al lang een belangrijk issue maar blijft vaak vanwegen de verschillende doeleinden ongerealiseerd. Het is van erg groot belang, uiteraard, maar het blijt toch afwachten of dit tot goede evidence based onderzoeken leidt die dan ook nog eens op de bevolking toegepast kunnen worden. Bovendien is volgens mij ook even belangrijk het consumentengedrag en hoe men dit (positief) kan veranderen – consumer behaviour is noodzakelijk om mensen eindelijk op volksniveau gezonder te laten eten.
Mensen kunnen veel weten en blijven toch ongezond eten….
Dit is mijn ervaring als student in de voedingswetenschap. Voedingsindustrie kan wel mooi vetgehalte verlagen bijvoorbeeld in chips maar dit leidt bij consumenten helaas echter ertoe dat ze juist nog meer van dit product eten!