Samenwerking interventieradiologie Nijmeegse ziekenhuizen

Interventieradiologen van het UMC St Radboud en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) gaan samenwerken in de acute zorg om 24 uur per dag interventiezorg in de regio Nijmegen te garanderen. Ze bouwen zo tevens belangrijke gezamenlijke expertise op.

Radiologen zijn artsen die met behulp van beeldvormende technieken (echografie, röntgen, CT of MRI) in het lichaam ‘kijken’ en zo kunnen vaststellen wat iemand mankeert. Interventieradiologen zijn radiologen met een bijzondere specialisatie: zij voeren behandelingen (interventies) binnen in het lichaam uit. Het gaat om minimaal-invasieve ingrepen, wat betekent dat er bij de patiënt slechts een klein sneetje van zo’n drie millimeter wordt gemaakt om toegang te krijgen tot een orgaan of vaatstelsel.

De interventieradiologen gebruiken hun beeldvormende technieken om tijdens de behandeling in het lichaam te zien wat ze doen. Voordeel van deze manier van behandelen is dat de patiënt alleen lokaal verdoofd hoeft te worden en er slechts een heel klein wondje is. De ingreep is dus veel minder belastend voor een patiënt, hij hoeft vaak minder lang in het ziekenhuis te blijven en herstelt sneller.

Dankzij de voortschrijdende technologie, zoals high tech computer- en beeldbewerkingssystemen en robottechnieken, wordt interventieradiologie toegepast bij steeds meer aandoeningen. Interventieradiologen nemen bijvoorbeeld (stukjes) tumor uit en verwijderen tumoren door bevriezing of verhitting, zonder grote operatie. Ook herstellen ze afgesloten bloedvaten en behandelen ze verwijde bloedvaten. Dit doen ze door van binnenuit een nieuwe bekleding in het bloedvat aan te brengen, samen met de vaatchirurg.

Regionale acute zorg
Ook in de acute zorg vervullen interventieradiologen een belangrijke functie. Zo kunnen ze patiënten met een ernstige bloeding, bijvoorbeeld na een ongeval of als complicatie na een bevalling, helpen door het verantwoordelijke bloedvat af te sluiten. Hierdoor stopt een bloeding snel.

Omdat er steeds vaker een beroep wordt gedaan op hun expertise, hebben de interventieradiologen van het UMC St Radboud en CWZ besloten hun krachten te bundelen. Het UMC St Radboud heeft vier interventieradiologen, het CWZ twee. Door de samenwerking is voor de acute zorg op beide locaties gegarandeerd zeven dagen per week en 24 uur per dag een interventieradioloog beschikbaar.

Plaats een reactie