Samen naar een veiligere ziekenhuiszorg

Atrium MC in Heerlen, Zorggroep Leveste Middenveld in Emmen en UMC St. Radboud in Nijmegen hebben de handen ineen geslagen en de Vereniging voor Curatieve Zorg (VVCZ) opgericht. Binnen deze non-profit vereniging willen de drie ziekenhuizen kennis delen met collega-instellingen op het gebied van veiligheid.

Het gaat daarbij vooral om de invoering van de TOP-richtlijnen, in de vorm van de zogenaamde Medische Metrolijn, zoals die door de Inspectie van de Gezondheidzorg (IGZ) zijn voorgeschreven. Door lid te worden van de vereniging, kan gebruik worden gemaakt van de expertise van de drie initiatiefnemers en wordt de invoering van de nieuwe richtlijnen sneller mogelijk en gebruiksvriendelijker.

In Conferentiecentrum Woudschouten in Zeist vond donderdag 24 maart 2011 het oprichtingssymposium van VVCZ plaats dat door vertegenwoordigers van ruim dertig geïnteresseerde ziekenhuizen werd bezocht. ‘Waarom zou je als ziekenhuis het wiel opnieuw gaan uitvinden als je door het lidmaatschap van VVCZ redelijk eenvoudig kunt beschikken over middelen om het toch al zo complexe implementatie-traject gemakkelijker te doen verlopen,’ geeft dr. Hans Kerkkamp, lid Raad van Bestuur Atrium MC én bestuurslid van VVCZ aan.

De ziekenhuizen die het initiatief hebben genomen tot de oprichting van de vereniging hebben alle drie de Medische Metrolijn al geïmplementeerd. In deze ziekenhuizen heeft de Medische Metrolijn zijn functionaliteit bewezen. Die ervaringen wil Kerkkamp graag delen met andere ziekenhuizen. ‘We moeten allemaal aan de IGZ-richtlijnen voldoen. Waarom zouden we dat niet samen doen? De drie initiatiefnemers zijn ziekenhuizen met ieder een eigen profiel: een groot perifeer ziekenhuis, een klein ziekenhuis en een academisch ziekenhuis. Alle expertise is dus in huis.’

Ziekenhuizen die lid willen worden, krijgen standaard eerst een intakegesprek, dan volgt een scan van het ziekenhuis en vervolgens wordt door een masterclass de scholing verzorgd. Intensievere begeleiding is mogelijk, maar dat behoort niet tot het standaard lidmaatschap.

Plaats een reactie