’s Werelds eerste draadloze echografiesysteem

Op de 98e editie van de RSNA heeft Siemens Healthcare het echografiesysteem Acuson Freestyle geïntroduceerd.

Dit systeem heeft draadloze transducers en maakt echografie mogelijk zonder de beperking van kabels. Deze baanbrekende innovatie betekent veel bredere toepassingsmogelijkheden voor echografie, en daarmee ook voor meer patiëntvriendelijke onderzoeken.

Transducer-kabels zijn altijd een noodzakelijk kwaad geweest bij echografische beeldvorming. Behalve dat ze snelle en ergonomische onderzoeksprocedures belemmeren, zijn ze ook een potentieel infectierisico, zelfs als ze met steriele hoezen zijn bedekt. De Acuson Freestyle maakt hier een einde aan.

“Siemens Healthcare is de eerste onderneming die een echografiesysteem aanbiedt waarmee medisch specialisten met kabelloze transducers kunnen werken”, aldus Jeffrey Bundy, CEO van de Ultrasound Business Unit van Siemens Healthcare. “De Acuson Freestyle maakt de inzet mogelijk van geavanceerde echografische technologie in klinische toepassingen die een steriele omgeving vereisen. Denk aan interventieradiologie, anesthesiologie, critical care, een katheterisatiekamer of spoedeisende zorg.”

Draadloze transducers maken ook nieuwe toepassingen van echografie mogelijk, zoals het beeldgeleide toedienen van zenuwblokkades. Ze verbeteren vasculaire toegang en maken echografisch geleide therapeutische interventies en biopsies eenvoudiger.

Voor de beeldacquisitie en -verwerking maakt Acuson Freestyle gebruik van de geavanceerde synthetic-aperture beeldvormende technologie. Dit is een combinatie van hard- en software die speciaal is ontwikkeld voor draadloze overdracht van digitale beelddata met een zeer hoge resolutie en zeer hoge overdrachtsnelheden. Omdat elke pixel scherp in beeld wordt gebracht, zorgt deze methode voor een uitstekende beeldkwaliteit op iedere diepte. Binnen dit ontwerp heeft de transducer minder stroom nodig en gaat de accu langer mee. Real time draadloze echografische dataoverdracht is bovendien mogelijk door de ontwikkeling van een technologie die gebruik maakt van een frequentie van 7,8 gigahertz en die niet gevoelig is voor interferentie van andere elektronische apparatuur.

Drie draadloze transducers zijn verkrijgbaar voor het Acuson Freestyle-systeem en kunnen worden ingezet voor toepassingen, zoals algemene of vasculaire beeldvorming en applicaties met hoge frequenties, zoals musculoskeletale en neurologische beeldvorming. De gebruiker kan de transducers bedienen tot op drie meter afstand van het systeem, dat is voorzien van een ergonomische interface waarmee de instellingen vanuit het steriele gebied op afstand kunnen worden aangepast. Het Acuson Freestyle-systeem is voorzien van een 38 cm groot hoge-resolutie LED-display. De systeemconsole is eenvoudig te bevestigen op een lichtgewicht trolley en werkt ook op een accubatterij.

De ontwikkeling van draadloze echografie sluit helemaal aan op de doelstellingen van Agenda 2013, een tweejarig investeringsprogramma van Siemens Healthcare voor innovatie.

Dankzij de Acuson Freestyle kan echografie breder ingezet worden bij medische ingrepen en behandelingen, dankzij betere workflow en beeldkwaliteit

Plaats een reactie