RVP-vaccinaties voor jonge kinderen uitgesteld

De vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) voor kinderen worden uitgesteld voor kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar. De vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1), oftewel Mexicaanse griep, krijgt bij deze kinderen voorrang. Vanaf 3 januari worden de RVP-vaccinaties zo snel mogelijk weer gegeven. De GGD’en starten vanaf 23 november met het vaccineren van jonge kinderen tegen Nieuwe Influenza A. Het is het beste om ongeveer 2 weken te laten tussen deze vaccinatie en de RVP-vaccinaties. Daarom zal een aantal RVP-vaccinaties worden uitgesteld. Ook als een kind de prik tegen Mexicaanse griep niet haalt, worden deze vaccinaties uitgesteld.

RVP-vaccinaties
Van 10 november 2009 tot 3 januari 2010 worden de volgende vaccinaties uitgesteld:

* DKTP-Hib-(Hepatitis B) en Pneumokokken (voor kinderen van 11 maanden)
* BMR en Meningokokken C (voor kinderen van 14 maanden)
* DKTP (voor kinderen van 4 jaar)

Andere kinderen
De RVP-vaccinaties voor andere kinderen blijven gewoon doorgaan. Ook die van zuigelingen bij 0 (Hepatitis B), 2, 3, en 4 maanden.

Controleren
Deskundigen willen graag een periode tussen de RVP-vaccinaties en de vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A om eventuele bijwerkingen te kunnen controleren. Mocht zich een bijwerking voordoen, dan willen zij zeker weten welke vaccinatie deze veroorzaakt. Er is geen medische reden voor een tussenperiode tussen de prikken.

Veilig
Het uitstellen van de RVP-vaccinaties is veilig. De kans is klein dat kinderen hierdoor ziektes oplopen zoals difterie, kinkhoest, tetanus en polio omdat zij ook al in de eerste maanden van hun leven zijn gevaccineerd tegen deze ziektes. Verder komen deze ziekten nauwelijks nog voor in Nederland omdat de meeste Nederlanders hiertegen gevaccineerd zijn (groepsimmuniteit). Het risico dat een kind Nieuwe Influenza A krijgt, is groter.

Plaats een reactie