Rutger Jan van der Gaag ontvangt Ereprijs Fonds Psychische Gezondheid

De Ereprijs van Fonds Psychische Gezondheid wordt dit jaar toegekend aan Prof. Dr. Rutger Jan van der Gaag. Hij krijgt deze prijs omdat hij een brug heeft gebouwd tussen de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en de samenleving. Pauline Meurs, voorzitter van Fonds Psychische Gezondheid, reikt de Ereprijs uit tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) op woensdag 10 april 2013.

Rutger Jan van der Gaag was van 2008 tot 2012 voorzitter van de NVvP. In die rol, maar ook in andere hoedanigheden, heeft hij zich sterk gemaakt voor openheid in de ggz en psychiatrie. Zo zocht hij de media actief op en gaf onvermoeibaar uitleg over wat psychiatrie is. Maar bovenal sloeg hij steeds weer die brug tussen psychiatrie en de samenleving. Want, iedereen krijgt in zijn leven, zelf of in zijn directe omgeving, te maken met psychische problemen.

“Zijn rol als belangenbehartiger voor patiënten en familieleden was uitstekend. Hij eiste een plaats op voor de patiëntenorganisaties in de ggz, die vertegenwoordigd zijn in het Landelijk Platform GGZ. En met succes: samen streden de partijen tegen de invoering van de eigen bijdrage in de ggz. En er kwam geld vrij voor positieve beeldvorming”, aldus Pauline Meurs.

Wat is de Ereprijs?
De Ereprijs is voor een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan verbetering van de psychische gezondheid. De prijs bestaat uit een erepenning, een oorkonde en een bedrag van Euro 5.000,- Fonds Psychische Gezondheid reikt de prijs dit jaar voor de 18e keer uit. In 2010 ging de prijs naar Jules Thielens (psychiater) en in 2008 naar Arga Paternotte (Oudervereniging Balans).

Plaats een reactie